Altres clapers gabellins  

 
  Acabo de llegir la narració que fa Joana Gomila de la seva “trescada” per Sos Sastres i Canyamel, la qual cosa m’ha donat peu per a escriure sobre una anècdota que, en certa ocasió, em va contar el meu oncle gabellí, Pere Joan, protagonitzada per un capdeperí, arran del comentari de Joana, a la qual no tinc el gust de conèixer , sobre els cíclops del Claper del Gegant.

 ___” En Ramon d’Espenyafort, gendre de l’amo en Biel Pentinat, --- em contava l’oncle Pere  --- en certa ocasió , per devers la platja de Canyamel i per dins les Coves de s’Ermità,  va  veure, amb els propis ulls com es passejava (encalçant uns “homeniqueus”) un enorme gegant, amb un sol ull al front. Jurava i perjurava en Ramon, de tan segur que estava,  que això havia succeït i de que no molt lluny hi havia uns fotògrafs que ho retrataven tot. Molta gent feia befa del que contava en Ramón i ell s’emprenyava.”

 __” Un vespre se'n va anar al Teatre de Capdepera a veure una pel·lícula sobre les aventures d’en  “Simbad el marino”, i quina no va ser la seva sorpresa quan va veure sorgir de la pantalla el gegant d'un ull que ell havia vist per Canyamel i les Coves! El va reconèixer tot d’una i més quan va veure al cìclop encalçant els mateixos homenets que havia vist en persona a la platja. Manco mal que al cinema s’hi trobava en Toni Tous, conegut com a “Toni Gordo”, a qui vàren aplaudir tots els assistents a la funció, ja que era aquest – un home alt i gruïxat del poble  – qui anava amagat, com a “extra” del film, dins l’immens “home de bulto” que feia de gegant.

  En Ramón d’Espenyafort va restar ben fotut, el pobre. I encara roman amagat…”

 ELS  CLAPERS.-  Existeix un altre claper, més amunt de s’Alzinar de ses Escoles, a Capdepera, el talaiot del Molí, veïnat de la carretera d’accés al ràdio-far d’aviació de sa Cova Negra. L’anomenaven “claper dels morus” i fins que, des del carrer del Port no es va habilitar una travessia amb el nom de carrer d’es Claper, que porta just al talaiot – com ens contava en Biel Talaia, que tenìa un xalet allà d’alt – no desaparegué del nom l’afegitó “dels  morus” . Uns alemanys varen construir sobre el claper la seva residència, conservant  l‘antediluvià “molí de sang”, i mai se'n tornà a parlar, malgrat que molts d’estudiants gabellins, amb el mestre Antoni Flaquer Reynés “Solleric" amb el qual vaig anar a classe dos anys, abans de partir cap a Palma, passàssim molts de capvespres en aquell putxet.

  Si un vol atracar-se a l’altre Claper, el del Gegant, ho ha de fer des de Capdepera, ja que si prové de Son Servera, Sant Llorenç o Manacor, per exemple, el rètol informatiu que assenyala per on accedir-hi no es veu, ja que no n’hi ha. I, a més, es pot passar de llarg quan un es trobi a l'indret, ja que, desprès de la suor i els doblers que va costar l’endreçament del poblat, el càrritx, la brossa i, especialment - a l’actualitat -, les retallades dels pressuposts, han engolit les meravelles que encobeeix el claper.

  La visita al Claper d’es Gegant – procurau que aquest, el gegant,  dormi o se n’hagi anat a pescar per sa Cova dels Albardans - comença al sector sudoest del poblat, fora de la murada i l’itinerari segueix el camí que la voreja.

  ”S'ha de pujar als murs i s’ha de saber on es trepitja, ja que hi ha molts de llocs tapats per la vegetació  i la garriga d’ullastre”, em recomana l’amu en Miquel, cosí de l'oncle Pere Joan,  garriguer de s’Heretat. ”Jo ja estic retirat, però no m’agraden els accidents per aquesta muntanya, és com si fos ca nostra…”, sentencia.

Paula Valls Fuster

                                                                                     Activitats pel mes d'octubre 2020, a Son Real

26.09.2020

Activitats programades a Son Real pel mes d'octubre 2020.


Justícia climàtica per a sortir de les crisis

25.09.2020
25 de setembre, Dia d'acció global pel clima

Activitats del parc de Llevant 2020/ mes d'octubre

24.09.2020

Activitats d'agenda programades pel mes d'octubre de 2020, al Parc natural de Llevant:
- Dissabte 10 d'octubre el dia mundial de les aus migratòries. 
- Dissabte 17 i 31 d'octubre excursions pel parc. 
- Divendres 23 d'octubre el dia internacional del canvi climàtic.
- Dissabte 24 d'octubre un bany de bosc. 
- Tots els dimecres 7,14,21,28 d'octubre visites temàtiques: el procés de la llatra i l'etnografia del parc. 

Per apuntar-te, ho pots fer a través del formulari que trobaràs al blog del Parc de Llevant: http://parcnaturaldellevant.blogspot.com/ o a la pàgina web http://ca.balearsnatura.com/


TRIOLOGIE s'inaugura amb gran èxit

23.09.2020
A la "Chapel/Fabrik für Kunst und Kultur" de Göppingen/Alemanya exposen Violetta Jesse de Jansen,  Hendrik Jansen i Andreas Weidmann

Maria del Mar Rus Calafell guardonada amb el premi Sofja Kovalevskaja de la fundació Alexander von Humboldt

16.09.2020

La investigadora i psicòloga, fortament vinculada a Capdepera i Cala Rajada, fundarà el seu propi grup de recerca independent, YVORI a Alemanya
El club de lectura i els silencis

14.09.2020
«Sara i els silencis» de Maria Escalas va ser el llibre escollit per encetar un nou curs del club de lectura, que estrenava connexió per videoconferència


Conversa amb Maria Antònia Santandreu, directora del CEIP s'Alzinar

25.09.2020
"Ara per ara la neteja (i desinfecció) del centre, tant en horari lectiu com no lectiu, tant d’interiors com d’exteriors, és immillorable. "


Conversa amb Joan Jofre, director del CEIP s'Auba

25.09.2020
" Estem convençuts que formem un gran equip de professionals i si seguim tots els protocols establerts al nostre centre podem evitar complicacions".


SANT BARTOMEU 2020 / Visca l'hemeroteca!

23.08.2020
Tres pinzellades per al record i molts d'anys als Tomeus!!!!!


Tomeu, Tomeu, Tomeu!!!!

Veïnats de Capdepera pengen banderoles per celebrar sant Bartomeu

22.08.2020
Al carrer Ciutat, cantonada Esparreguera i s'Alzinar no volen un estiu sense paperines!!!

Granada y rosa

19.09.2020

GRANADA Y ROSADel Llibre  Casialgo de Marce López Sirer

Llegir, de la necessitat al plaer / 6 / El feixisme que no atura

17.09.2020
Jaume Fuster i Alzina

          - Com combatre el feixisme i vèncer, Clara Zetkin
          - Contra el feixisme, Umberto Eco
          - Instruccions per fer-se feixista, Michela Murgia
 
La meva mirada. Coronavirus (2)

14.09.2020
Carlos Loshuertos Tous 

Seguint amb les reflexions iniciades al darrer article: I ARA QUÈ?

“el problema fundamental va a ser más económico que sanitario. Es más nocivo el resultado del mal manejo de las medidas para combatirlo que el virus en sí mismo ya que es de baja mortalidad”, ha criticat el Dr. Cavadas (HUFFPOST 31/08/20).