TRENCAT EL PACTE DE GOVERN:

EL BATLE FA CESSAR

LES DUES REGIDORES D'EU-EV

 

     

   El vespre del 30 de desembre, la comissió de seguiment del pacte de govern municipal no es va reunir, i aquesta era una situació que no feia esperar res de bo. Bé, en realitat així ha estat des del desgraciat succés de l'hotel Son Moll: dins el pacte hi havia una clara divisió, amb Maria Orts i Virginia Urdangarin clarament desmarcades de la resta de socis del pacte.

   Al matí d'aquest darrer dia de l'any, les dues regidores d'Esquerra Unida, eren les 9'30 hores, han comparegut en roda de premsa i, per boca de Maria Orts, han posat damunt la taula les raons per les quals exigien responsabilitats polítiques "a tot l'equip de govern", responsabilitats que s'havien de concretar amb la dimissió del batle. Entre d'altres coses, han manifestat que l'expedient d'obres de l'hotel Son Moll no es tramitava d'acord amb la normativa vigent, tot i admetre que compta amb un informe jurídic favorable. En el comunicat que han passat als mitjans de comunicació es refereixen igualment al fet que "hi ha molts d'exemples aquesta legislatura de deixar fer obres i activitats sense llicència, no es tramiten els expedients disciplinaris, i en la tramitació d'expedients sempre hi ha errades". En un altre ordre de coses, EU-EV diu que "tots aquests dies, aquestes regidores han evitat escrupolosament fer cap declaració en relació amb aquests fets i la situació política". El comunicat acaba dient que "no defensam, ni defensarem mai, actuacions al marge o contràries a l'establert per la llei i en el nostre programa polític (...) Tenim molts de projectes començats i en marxa, i les nostres àrees són les que millor funcionen en aquest Consistori".

   Poc més o menys al mateix temps que les dues regidores d'Esquerra Unida oferien la seva roda de premsa, el batle prenia una decisió que s'esperava des de fa dies i que es considerava inevitable: retirar Maria Orts i Virginia Urdangarín de les àrees de responsabilitat que els havia delegat com a sòcies de l'equip de govern. En un comunicat de premsa molt breu, que se'ns ha fet arribar, es diu:

   El Batle de Capdepera, Bartomeu Alzina, ha cessat aquest dimecres, 31 de desembre, a les dues regidores d'IU-EV, Maria Orts, i Virginia Urdangarín, amb el suport de la resta del pacte de govern, per “pèrdua de confiança”. Després de la tragèdia ocorreguda a l'hotel Son Moll de Cala Rajada el passat 16 de desembre en el qual van morir quatre persones, han sorgit tensions polítiques en el pacte de govern, que estava format per PSOE, Ucap-UM, PSM i IU-EV.  
   El primer edil de Capdepera afirma que les regidores cessades no van respectar el dol de tres dies decretat per l'Ajuntament el mateix dia de la tragèdia, fent declaracions en la premsa i provocant tensió mediàtica i política.  Tant el Batle (PSOE) com la resta de l'equip de govern, ( Ucap-UM i PSM), manifesten que les dues regidores han actuat amb deslleialtat i de forma contrària a l'actitud del Batle i dels seus altres socis de govern.
 

  I fins aquí la pel·lícula dels fets. Insistim que es tracta d'un desenllaç totalment previsible i que, en tot cas, s'ha anat ajornant tot esperant rectificacions d'una banda o de l'altra que era molt difícil que es produïssin. Ara, l'equip de govern queda format exclusivament per PSOE, UCAP-UM i PSM-ENTESA, això és, per vuit regidors, un govern en minoria "més cohesionat que mai", si hem d'atendre les paraules del batle a IB3.

   N'haurem de continuar parlant.