La jutgessa decreta el sobreseïment
d'una peça del cas Voltor,
en relació a Miquel A. Flaquer







Publicat a dBalears (10-06-11):

La jutgessa instructora del cas Voltor, Carme Abrines, ha decretat el sobreseïment provisional i l'arxivament de la peça separada Banif amb relació a l'exportaveu d'UM al Consell Miquel Àngel Flaquer, ja que no ha quedat degudament acreditada la seva participació en els delictes que se li imputen.

El Ministeri Fiscal li atorgava un presumpte delicte de malversació de cabals públics i un altre de prevaricació, ja que entén que, juntament amb l'exconseller de Turisme Francesc Buils i amb l'acord comú amb l'excap d'àrea econòmic d'Inestur Álvaro Llompart, procediren a l'obertura d'un compte bancari a l'entitat Banif en el qual realitzaren dos ingressos el maig i el juny de 2008 de 200.000 i un milió d'euros, respectivament.

Els doblers procedien de l'Inestur i la Fiscalia entén que el procediment fou irregular, perquè la Conselleria d'Economia i Hisenda no permet aquest tipus d'operacions amb Banif. Buils i Llompart continuen imputats a la peça.

També se sospita que pogueren desviar part dels doblers cap al seu patrimoni personal. La magistrada assenyala en l'escrit que la instrucció de la peça es troba "molt avançada i que se'n desprèn que els actes del senyor Flaquer destacats durant la investigacio no mereixen cap retret penal". Abrines afirma que en la declaració judicial Flaquer va assegura que la seva única participació en els fets que s'investiguen fou assistir a un dinar amb un comercial de l'entitat financera Bani, al qual també assistí Llompart.

Segons indica la jutgessa a l'escrit, Flaquer fou informat d'una sèrie de productes financers que podrien ser d'interès i per raons de cortesia va entregar una targeta al comercial quan acabà la reunió. El també expresident d'UM afirmà davant la jutgessa que l'únic motiu per assistir al dinar fou que Buils li ho demanà, ja que com a economista es podria informar millor. Afegí que després de la reunió en va transmetre el contingut a Buils i que a partir de llavors se'n va desentendre per complert i no tingué cap coneixement del compte obert a Banif.

Declaracions i documents

La magistrada assenyala que la declaració dels altres imputats i testimonis corroboren la versió de Flaquer. Afegeix que de la documentació aportada no es desprèn que participàs en l'obertura del compte esmentat i que la seva signatura no consta a cap dels documents. A més, una certificació de Banif apunta que les persones facultades per tenir el compte eren Buils i l'exgerent d'Inestur Antoni Oliver, i no esmenta Flaquer, ni consta que en participàs en els moviments o la cancel·lació i "molt menys que hagi pogut ingressat doblers públics en el seu patrimoni personal".

Val més tard que no mai

L'advocat de Miquel À. Flaquer, Gaspar Oliver, ja havia demanat abans l'arxivament per al seu client a la peça Banif. La magistrada, en un principi, i seguint el criteri de l'Audiència Provincial, assenyalà que no era moment de sol·licitar-ho, ja que encara estaven en una fase inicial de la instrucció. La jutgessa no deixà, en tot cas, la porta tancada perquè més endavant es valoràs el material provatori per adoptar una resolució als imputats relacionats amb els fets.