En Joan Campins és el regidor de Fires i Festes, i just abans de començar el Mercat Medieval hem tingut una conversa amb ell, com a responsable de l’organització, per comentar les novetats i canvis prevists  en l’edició d’enguany. 

- Joan, enguany és el primer Mercat Medieval que organitzes com a responsable de Fires i Festes. Com l’afrontes en la teva primera experiència coma regidor del Mercat?
- La veritat que amb moltes ganes i amb el desig que tot surti be, i que el Mercat sigui un èxit. Amb molta feina per endavant, perquè la setmana prèvia és intensa per a tots els qui el preparen. Crec que tot està preparat per tal que tot surti bé, perquè el cap de setmana vagi tot rodat.

- Ja sabem que el Mercat Medieval de Capdepera té una dinàmica pròpia. Quines són les novetats que aporteu enguany?
- Enguany tenim algunes novetats pel que fa als espectacles, així dissabte capvespre tenim un espectacle de lluita de cavallers a la plaça des Sitjar, recuperant el que es feia els primers anys del Mercat amb especialistes de primer nivell. També destacar que en la plaça de l’Orient s’han habilitat un parell de parades de mostres d’artesania, tant de llata com d’altres fibres vegetals, com ara espart i cordar cadires. Retornaran els falcons al castell, amb espectacles de cetreria i s’ampliarà el campament dels cavallers medievals a l’explanada de davall la Casa del Governador.

- I els espectacles de vespre, n’hi ha canvis o segueixen amb la mateixa línia d’altres anys ?
- Pel que fa als espectacles musicals dels vespres, la nit de divendres l’enfocam  com una nit de folk amb dos grups de Mallorca, per començar més suau, i com a plat fort a la plaça des Sitjar un grup català anomenat “El pony pisador” que fan una mescla de folk, sons irlandesos i músiques medievals amb molta intensitat damunt l’escenari. Crec que agradarà a tothom perquè són molt engrescadors i divertits, amb una gran qualitat musical. I el divendres acabarem amb “La factoria” que és un grup conegut a Capdepera, ja que no és la primera vegada que actua en el Mercat.

El dissabte es recupera la “Nit de foc”, que s’havia fet molts d’anys a la plaça des Sitjar, i el concerts de dissabte serà de música variada feta a Mallorca. Com a plat fort comptem amb “Xanguito” que acaben de treure un nou disc i tenen un directe molt fresc, que segur agradarà a tothom. Per acabar tenim el grup “Petxandongos” que mesclen música tradicional en català amb versions de música festiva.

- Na Maria Orpí ( la pregonera d’enguany) deia, a l’entrevista que li ha fet Cap Vermell, que el Mercat Medieval ha aconseguit que la gent de Mallorca conegui Capdepera i com aquell que diu posar a Capdepera en el mapa. Què en penses d’aquesta afirmació?
- Pens que si, que és com un senyal d’identitat en la comarca i a la resta de Mallorca. I ens coneixen per aquest Mercat perquè no és una fira qualsevol com les que es fan cada diumenge a distints pobles, sense desmerèixer-les,  sinó que és quelcom característic i pròpia de Capdepera. A més els tres dies de durada amb activitats tot el dia, amb molts d’espectacles, la fan singular. Pel Mercat ens coneixen a Mallorca i per uns dies a l’any no som al cul de Mallorca, allà oblidats.

- El fet que el Mercat tingui tant d’èxit i que tothom el senti seu, és perquè la gent hi participa d’una manera o altra?
- Jo crec que sí. Com autocrítica crec que hi ha aspectes que s’haurien de millorar. Jo record que quan era petit que se distingia d’altes fires perquè hi havia molta participació de paradetes de les associacions del poble (i encara n’hi ha) o de les escoles el divendres. Aquesta participació de la societat civil fa que el Mercat se vegi com alguna cosa més que un negoci, sinó com una forma de participar i de col·laborar amb les associacions esportives i cíviques del poble consumint en les seves paradetes. I també està el caràcter diferencial que et lliga amb la història de Capdepera a través del castell, fa que se visqui d’una manera més intensa. Als més petits tot el tema dels cavallers els hi flipa, pot ser no tant com Sant Antoni, els nins i nines s’hi fiquen en aquesta èpica medieval i viuen intensament aquests dies.

Moltes gràcies Joan i esperem que tot vagi rodat, com tu dius.

Us recordem el programa del Mercat Medieval:

 
Clica per obrir el programa en PDF