Des de Lleida em telefona na Julieta Agustí, directora de la Fira de Teatre de Titelles d’aquesta ciutat, i em convida a formar part del Jurat dels Premis de la Fira de Titelles. Naturalment, és un plaer participar en una de les mostres més consolidades i atractives de l’Estat.

 

 

Enguany és la vint-i-unena edició, i tot plegat hi haurem vist vint-i-sis activitats (entre espectacles de sala i de carrer). No cal dir que la Fira de Teatre de Titelles de Lleida és un mostrador excel·lent per conèixer la vitalitat de l’art de les teresetes i del teatre visual. En aquest sentit, hi hem pogut gaudir de les creacions, sempre tan delicades i enginyoses, de companyies d’arreu de l’Estat Espanyol (Catalunya, Aragó, País Valencià, Mallorca, Múrcia, Castella, Andalusia, el País Basc), de Bèlgica, de França, d’Itàlia, de Txèquia, de Suïssa o d’Holanda. Sens dubte, l’interès de tots els espectacles és indiscutible, i la resposta del públic ha estat extraordinària, amb més de 25.000 espectadors.

L’art de les teresetes ha evolucionat enormement. Les històries que tracten són, a més de les de tota la vida, també els temes complexos i variats de la societat contemporània (el racisme, la diversitat, l’amistat...). Per altra banda, les tècniques que empren les companyies, sense renunciar a la tradició, han evolucionat i hi han incorporat nous elements (per exemple, els diferents llenguatges artístics, com la dansa i les teresetes, apareixen en un mateix espectacle); a més, s’hi ha fet molt més present la música, l’humor, el terror, o ha esdevingut fonamental la presència de l’actor.

Recordau que hi ha vol directe des de Palma a l’aeroport de Lleida Alguaire, encara nou de trinca. Per tant, us propòs que hi aneu, amb tota la família, l’any vinent (www.firatitelles.com). Reservau-vos les dates a l’agenda (o apuntau-les al calendari de la gelera!).

Finalment, aprofit aquestes línies per fer avinent que del 12 al 16 de maig té lloc a Mallorca el 12è Festival Internacional de Teatre de Teresetes de Mallorca (www.festivalteresetesmallorca.com). Per això, us vull animar a assistir a les múltiples funcions del Festival, que trobareu escampades arreu de Mallorca. Per exemple, no us podeu perdre la Blancanieves y los siete enanitos, dels txecs Teatr Viti Marcika, un espectacle en el qual els adults us esclatareu de riure. Estic segur que serà una experiència inoblidable per a tota la família.

 

Pere Santandreu

Director de l’Auditòrium sa Màniga