Joventut pel Clima Mallorca convoca una concentració sota el lema Descarbonització Ja! Ràpida, justa i definitiva.


Divendres 15 de setembre a les 18:00 h a Plaça Major per una Descarbonització ja! Ràpida, justa i definitiva.







Clica per ampliar el cartell de la convocatòria








  • Aquesta protesta respon a la global strike de fridays for future i a la cridada d’acció internacional “global figth to end fossil fuels, fast fair forever”.
  • Més d'una quinzena d'organitzacions, col·lectius i plataformes ecologistes i socials signen el manifest per la fi dels combustibles fòssils de forma ràpida, justa i definitiva. 

El pròxim 20 de setembre Nacions Unides celebrarà a Nova York una cimera sobre ambició climàtica a on participaran líders mundials. Un nou diàleg en el qual la comunitat internacional continua sense ser capaç d'aconseguir canvis efectius capaços de limitar l'increment de la temperatura global per sota d'1,5 °C. Davant aquesta cimera, Fridays for Future - Joventut pel Clima, Aliança pel Clima i altres organitzacions i plataformes ecologistes i socials han decidit fer seva la crida internacional per a exigir posar fi a l'ús dels combustibles fòssils de manera ràpida, justa i definitiva. 

Les organitzacions signants assenyalen que les emissions mundials continuen creixent, malgrat l'evidenciació i extremització dels efectes de la crisi climàtica (rècords de temperatures i sequeres a Espanya, pluges torrencials a Líbia o Bangladesh, incendis forestals a tot arreu del globus o escalfament dels oceans) que mostren l'enorme cost i pèrdues alimentàries, econòmiques i humanitàries provocades per la falta d'acció enfront de l'emergència climàtica. Davant aquest desistiment de funcions internacional, exigeixen una descarbonització mundial ràpida, justa i definitiva. Unes reduccions de les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle que al nostre país haurien d'aconseguir en 2030 el 55% menys d'emissions de gasos d'efecte d'hivernacle respecte a les registrades en 1990. 

A les Illes Balears els polítics han ignorat el problema climàtic i la necessitat de reduir l'emissió i continuen apostant pel creixement sense límits. L'any 2023 tornam a batre rècords de turistes, sofrim una ampliació de l'aeroport, un descontrol del transport rodat, la intenció de portar més creuers i una planificació urbanística que permet continuar encimentant l'illa de Mallorca. 

Enfront això el col·lectiu Fridays for Future - Joventut pel Clima Mallorca convoca una concentració el divendres 15 de setembre a la plaça Major de Palma amb el suport d’Amics de la Terra, Arran, l’Associació veïnats de Canamunt, ATTAC Mallorca, la Coordinadora balear per la defensa de les pensions públiques, Extinció Rebel·lió, la Federació de veïnats de palma, el GOB, Greenpeace, Jubilats per Mallorca, La utòpica, el LINCC, la Plataforma antiautopista, la Plataforma contra l’ampliació de l’aeroport, la Plataforma Reviure Tofla, ll’STEI Intersindical i la Utòpica.

El manifest presentat per les organitzacions signants presenta importants demandes perquè es produeixi aquesta necessària transició a un món dins dels límits planetaris. Entre elles, la demanda històrica d'un règim d'incompatibilitats que posi fre als interessos fòssils i de les grans empreses contaminants. Unes empreses que no estan dubtant a cercar en la complicitat dels governs el suport a la creació de noves infraestructures fòssils, o cercar nous jaciments, projectes que haurien de paralitzar-se.

Per a les organitzacions convocants no és vàlida qualsevol descarbonització, sinó que ha d'atendre els principis de justícia social i econòmica, enfrontant la tremenda desigualtat que es manifesta, per exemple, en què els més països rics són els principals responsables d'aquesta emergència climàtica que suporta tota la població i, especialment, la més vulnerable, com ha ocorregut en totes les crisis recents. Una desigualtat que es mostra en el deute històric acumulat pels països del Nord al Sud global, per això, és necessari posar fi a les relacions neocolonials que imposen a tota una ciutadania els interessos del Nord, reparar a través de la transferència de tecnologies, capacitats i un finançament addicional, suficient i adequada a l'elevat deute històric contreta.

Finalment, el manifest assenyala com posar fi d'una forma definitiva als combustibles fòssils és imprescindible per a garantir un futur que valgui la pena ser viscut. Tot això a través de solucions tècniques, socials i legislatives que són necessàries per a afrontar el repte de la descarbonització, la reducció neta del consum d'energia, una transició justa per a totes i el desenvolupament d'un món sostenible dins dels límits del planeta. Només serà possible la justícia climàtica si va de bracet de la protecció de la naturalesa i dels drets humans.

Enllaç al manifest.


MANIFEST:

 

Descarbonització ja! Ràpida, justa i definitiva.

Avui esteim aquí concentrades com a resposta a la cridada d'acció "Global fight to end fossil fuels, fast fair forever" que mobilitzarà a milers de persones fins al proper diumenge per pressionar als líders mundials que estan reunits a les Nacions Unides, a Nova York, amb l'objectiu d'augmentar la insuficient ambició dels països per limitar la pujada de la temperatura global per davall dels 1,5 °C. Exigim que es posi fi a l'ús dels combustibles fòssils de manera ràpida, justa i definitiva.

El darrer informe de l'IPCC, el Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic, ha deixat clar que, de no prendre mesures immediates, abans que acabi aquesta dècada se superarà el límit establert a l'Acord de París, estant a més molt a prop de superar els 2 °C. 

Tot i que els efectes de la crisi climàtica com les freqüents onades de calor, les sequeres o els fenòmens meteorològics extrems; fa anys que mostren les enormes conseqüències humanes, socials i econòmiques que comporten, els governs estan molt lluny de fixar una reducció d'emissions d'acord amb el que marca la ciència i, molt menys, d'assenyalar els combustibles fòssils com un dels grans problemes a combatre.

Davant aquest desistiment de funcions a nivell internacional, així com davant la gran responsabilitat que ha recaigut sobre el Govern de l'Estat espanyol en acollir la Presidència de la Unió Europea en un context de crisi climàtica i social que ens posa en risc a totes, però especialment a les persones, zones i col·lectius més vulnerables:

  • Exigim una descarbonització mundial ràpida i immediata, que afecti a tots els sectors productius, atenent els principis de justícia social i econòmica, enfrontant així les desigualtats entre classes socials, així com entre el Sud i el Nord Global.
  • Exigim que sigui el Nord Global qui assumeixi la seva responsabilitat històrica en el procés de descarbonització i posi fi a les relacions neocolonials amb el Sud Global. En aquest sentit, no ens podem permetre donar ni una passa enrere en matèria política climàtica al nostre territori. No poden proliferar macroprojectes gasístics com El Musel. Necessitem lleis climàtiques ambicioses per afrontar la situació d'emergència que vivim.
  • Entenem el model turístic d'hipermassificació de les nostres illes com un model altament contaminant que no només impacta ecològicament, sinó també ho fa socialment. El transport en el qual arriben els turistes a les nostres illes, avions i creuers, depèn totalment dels combustibles fòssils, així com els vehicles privats que cada any envaeixen les nostres illes. A més, exigim una regulació i prohibició dels jets privats, un model de transport altament contaminant i una injustícia social entre classes. Els rics contaminen i ho patim totes.
  • Exigim un règim d'incompatibilitats que freni els interessos fòssils i de les grans empreses contaminants. No podem permetre ni normalitzar que els Emirats Àrabs Units, país organitzador de la propera COP28, designi com a president d'aquesta cimera al cap de la petroliera estatal ADNOC. És incomprensible que les Nacions Unides permeti que els interessos de les petrolieres continuïn participant en les taules de negociació climàtica. Fora lobbies de la COP!

Posar fi de manera definitiva als combustibles fòssils és l'única manera de garantir un futur que valgui la pena ser viscut. Les solucions tècniques, socials i legislatives necessàries per fer front a aquest repte de la descarbonització, la reducció neta del consum d'energia, una transició justa per a totes i el desenvolupament d'un món sostenible dins els límits del planeta existeixen, hi són, els estats només les han d’aplicar. Però la justícia climàtica només serà possible si va acompanyada de la protecció dels ecosistemes i dels drets humans, com ja hem dit moltes vegades NO HI HA JUSTÍCIA CLIMÀTICA SENSE JUSTÍCIA SOCIAL.

Per tot això esteim avui aquí, als carrers, una mobilització internacional que dona el tret de sortida a un conjunt d'accions i mobilitzacions que s'allargaran fins a la propera COP28. A Mallorca els propers 27, 28, 29 i 30 d’octubre durem a terme accions per demostrar que som molt més que turisme, que un canvi és possible, perquè una altra Mallorca és possible. 

Perquè tenim la solució POSAR FI ALS COMBUSTIBLES FÒSSILS DE MANERA RÀPIDA, JUSTA I DEFINITIVA, només necessitem que ens escoltin.

Entitats que signen el manifest:

  • Amics de la Terra
  • Arran
  • Associació veïnats de canamunt
  • ATTAC Mallorca
  • Coordinadora balear per la defensa de les pensions públiques
  • Extinció Rebel·lió
  • Federació de veïnats de palma
  • Fridays for Future - Joventut pel Clima
  • GOB 
  • Greenpeace
  • Jubilats per Mallorca
  • La utòpica
  • LINCC
  • Plataforma antiautopista
  • Plataforma contra l’ampliació de l’aeroport
  • Plataforma reviure Tofla
  • STEI Intersindical 
  • La Utòpica