Vaig veure la foto al Cap Vermell d'aquells "bons turistes" que estaven ajaguts enmig de l’acera i vaig pensar tot d’una en la reunió que mantengueren la Plataforma pel Civisme de Cala Rajada amb l'Ajuntament i els agents implicats. Em pregunt si aquella reunió servirà de res després de veure això. Molt de xerrar i xerrar, però cada any ens veim desbordats pel mateix. A Cala Rajada encara hi ha moltes telefonades, cada vespre, a la Policia Local, queixant-se de lo típic. Local, bar, discoteca  o carrer fan una escàndol a altes hores de la matinada...


Un any més els carrers de davant el Physical tornen a ser tallats per donar espai als qui fan coa per entrar-hi, i igualment amb el Keops. El Bierbrunnen es torna a omplir de gom a gom i els vianants que gosen passar pel devora tornen a ser assajats pels "relacions públiques". Zones de Cala Rajada que fins no fa gaire eren tranquil·les, com per exemple el carrer de Cala Agulla, entre la rotonda de l’Eroski i l'hotel Lux, ja semblem més un carrer de s’Arenal que no aquell carrer tranquil que tots hem conegut. Aquesta via està plena de locals per donar satisfacció al turisme típic d’aquests mesos. Quan dic tranquil vull dir amb els bars-terrasses, (que encara n’hi ha ) i el seu bon ambient que en un temps hi havia. Tots ho sabem.

El pitjor de tot és això, carrers que normalment no eren "renouers" s'han convertit en un autèntic malson per als veïnats a causa d’un local o d’un bar oberts fins tard i que no fan les coses com cal.

Si  és veritat que en la darrera reunió de l’Associació pel Civisme amb l’Ajuntament es proposà que policies de paisà donassin part de totes les infraccions que veiessin, això s’hauria de fer amb contundència, i així, els locals o qui sigui que facin aquestes coses incíviques s’ho pensarien dues vegades abans de tornar-ho fer.

Perquè s’arribi a demanar ajuda a la Conselleria d’Interior i es digui que la situació és d’emergència, local qualque cosa no es fa ben feta. Ara sembla que les queixes ja arriben abans de l’hora "oficial",  o sigui les 12 de la nit, a causa del renou dels espectacles d’animació d’alguns hotels. Tant se val si passa dels decibels. Això és Cala Rajada.

L’Ajuntament d’Alcúdia ara ha aprovat no allargar més tard de les 00:00 l’horari de les terrasses. Ja a l’any 2004 instal·laren limitadors de so i de llavors ençà les queixes s’han reduït en un 90%. O sigui, amb la nova ordenança, les terrasses, bars i restaurants principals generadors de renou mantindran l’horari de tancament a les 00:00h. Alcúdia és el municipi que compta amb més bars i locals del nord de l’illa. Durant l’estiu és el lloc triat per sortir de nit tant per turistes com per joves dels pobles del voltant. Aquí, quan varen aprovar l’ordenança del renou sembla que no va caure molt bé als responsables. No comparem Alcúdia amb Capdepera. Totes dues són destinacions turístiques, però amb ambients molt diferents, i amb una altra mentalitat. Sí, és vera que l’Ajuntment va donar exemple amb el tancament d’un supermercat per la venda d’alcohol després de les 00:00h, però encara queda molt per fer.

Si de debò volem aquesta Cala Rajada per la que tant lluitam, si de veres aquesta Plataforma anomenada pel Civisme vol una Cala Rajada cívica i transformar-la en un lloc turístic de qualitat, no només és feina seva, sinó que és feina de tots. Vivim del turisme i l’hem de cuidar. Aquest municipi hauria de ser pioner a donar exemple a d’altres de les mesures preses per l’Ajuntament.

 

Miquel Estelrich Bestard