Amb l'ai al cor!




(fotografies: Pere Cortada, Joan Espìritusanto, Paco Galian, Colau Nadal, Jaume Fuster)

Eren aproximadament les 5 del capvespre del diumenge dia 21 d’agost, quan es va donar la veu d’alarma. S’havia produït un incendi a la zona de Son Bessó que estava agafant proporcions alarmants. Un incendi més d’aquest estiu lamentable, que sembla disposat a batre tots els rècords de sinistralitat, quant a foc.

Ben aviat es tallà al trànsit el tram de carretera de sa Font de sa Cala, entre Capdepera i el creuer d’es Carregador, ja que el foc havia començat precisament al costat d’aquesta via de circulació, concretament en el lloc conegut com sa Coma de ses Beies. Això, a la vegada, va produir un petit caos circulatori a la carretera pel costat de la mar, cap on havien estat desviat tots els vehicles, autocars inclosos.



L’aparició de bombers procedents de tres parcs va ser immediata, però també els imprescindibles mitjans aeris, especialment quan, com en aquest cas, l’incendi afecta zona de garriga pràcticament inaccessible per terra. Per moments, arribaren a ser cinc, els parells que prenien part en l’extinció del foc (dos avions i tres helicòpters), en una lluita que va durar fins entrada de fosca.

Les cases més properes al sinistre foren desallotjades, en evitació de riscos innecessaris, però segons se’ns informà, els propietaris hi pogueren tornar a darrera hora. Les notícies que ens arribaven eren que el foc semblava apagat, però que no es donava per definitivament extingit i que hauria de quedar un reten de guàrdia, per vetllar que no es pogués reproduir.

Mentrestant, hom es demanava per les causes d’un incendi que ja havia consumit més de 15 hectàrees de bosc, i les hipòtesis més plausibles parlaven d’alguna negligència. I és que, en dies de situació d’alerta com els que estam vivint, s’han d’extremar les precaucions. I encara no hi val.