S'acaba l'excavació d'un habitacle, que treu a la llum un interessant portal d'accés i es defineixen els limits d'una nova vivenda


 

Les tasques d'excavació avancen a molt bon ritme. Així dimecres 29 de juny, ja s'havia tret a la llum una habitació completa i s'havien iniciat les feines per excavar el que pareixia una nova vivenda, dividida en dues parts: una adossada a la murada i l'altra que mira cap a l'empostissat de fusta.

Davall l'ombra de les tel·les que ens paraven el sol, el grup de voluntaris i equip d'arqueòlegs -Tina Garau, Pep Merino i Bernat Oliver, ens vàrem distribuir a diferents indrets. Així mentre alguns extreiem terra i pedres a diferents punts del nou habitacle, els tècnics feien medicions i dibuixos de l'habitació ja excavada.


En aquest darrer habitacle s'hi havia fet una troballa ben important: un portal de pedra, pel qual s'accedia a la vivenda des del camí, que, probablement existia per on ara passa l'empostissat de fusta. Aquest nou element arquitectònic aporta una informació molt valuosa a l'hora d'interpretar la distribució i ús dels diferents habitacles.

Així els tècnics, plantetgen, de moment com una hipòtesi, que el mencionat portal donaria accés a una única vivenda compartimentada en quatre estances (que correspondrien en els habitacles excavats a les darreres campanyes), i que a partir d'aquí, en un futur, es podria deduir l'ús de cadascuna d'elles.


Aquesta interpretació aniria reforçada per la gruixària i entitat de la darrera pared destapada, perpendicular a la murada. Aquesta és diferent dels murs, extrets en anteriors jornades, que més pareixen dividir estances d'una mateixa vivenda que no delimitar cases independents. En aquest cas les pareds, no serien principals ó mestres, sinó, merament divisòries, necessàries per distribuir els espais en una mateixa vivenda.

Així, segons el parer dels que dirigeixen l'excavació, la nova zona que s'excava, seria una vivenda diferent i independent, dels espais excavats els dissabtes d'aquest hivern passat. Al final d'aquesta jornada, en concret, es va trobar restes del referit d'una nova pared, a la part més oriental (i més a prop de l'accés habitual del Castell), de la zona que s'excava ara. Està per veure si aquest mur que comença a emergir, s'uneix o no al mur que possiblement, donàs accès a la nova casa.


Quant a les restes materials, a l'habitacle, ja excavat, del portalet, s'hi varen trobar: una moneda, possiblement, de principis del s XVIII i una altra que pareix més antiga, però està molt desdibuixada i fa difícil la seva datació, a més d'una pipa xapada amb un parell de bocins, vidre, i moltes teules i ceràmica rústica.


Un descobriment de darrera hora: es localitza el mur que divideix la nova habitació en dues parts

Els dos darrers dies de campanya, es varen caracteritzar pel destapament del mur que divideix l'habitació que s'excava actualment, i que s'hi continuarà fent feina aquesta propera campanya d'hivern. D'aquesta manera, queden més o manco definits els limits d'aquest nou espai d'habitació, quedant xapat en dues parts. Una que mira cap a l'empostissat de fusta i una altra, cap a la murada.

 

Divendres 1 de Juliol va concloure la campanya d'excavació de d'estiu. Ara el grup de voluntaris i arqueòlegs es tornarà a veure el proper setembre, i com el passat hivern, s'iniciaran les jornades de feina i companyonia, els dissabtes.

 


Continua l'anàlisi i estudi dels grafits dels dalts de la capella del Castell
Es preveuen visites guiades per conèixer aquestes antigues imatges, passat l'estiu

Paral·lelament en els descobriments que es fan a les restes de construccions, que existien dedins la fortalesa, els arqueòlegs continuen amb l'anàlisi i estudi dels grafits trobats en el pis de dalt de l'oratori de Nostra Senyora de l'Esperança, dalt del Castell.

Com ja s'ha dit, darrerament han aparegut noves representacions de vaixells a diferents llocs dels murs d'aquestes estances, actualment en mal estat de conservació.

Així, malgrat encara queda molta feina de consolidació d'estructures, restauració i estudi, l'equip tècnic, a partir del setembre vol oferir a la població, conferències i visites guiades a la capella del Castell pel tal de donar a conèixer l'important descobriment. A pesar de que no se saben encara les dates exactes, la idea és formar petits grups -unes cinc persones, per tal que puguin conèixer in situ aquestes representacions i assabentar-se del seu significat i objectiu.

Pel que s'ha pogut esbrinar fins ara, aquests dibuixos, fets a mà i amb incisions a la pared, són amb tota probabilitat de principis del s XVIII.

 

Algunes imatges de les excavacions:


Mostres de ceràmica rentada








Darrer mur localitzat




Referit part oriental


Mur gruixat separador de vivendes