Margalida Caimari Ferragut
Psicòloga infanto-juvenil




Sovint, a l’escola i l’institut i a casa ens ensenyen molts de coneixements acadèmics i de cultura general però, t’han ensenyat mai a gestionar les teves emocions i sensacions? És més, ets capaç de diferenciar-les totes?

Tothom té clara la diferència entre estar content i estar trist, entre tenir por i sentir fàstic. Però... i si et demano la diferència entre tenir estrès i ansietat? Molts de nosaltres no sabríem donar una resposta clara, ara imaginem quan érem adolescents. En aquest període d’incertesa on cerques la teva pròpia identitat i defineixes la seva personalitat, no saps ben bé què et passa, ni com et sents i molts menys, com gestionar i afrontar els nous reptes que et van sorgint. Per tots aquests motius, els adolescents són més vulnerables a l’ansietat.

De fet, els problemes ansioso-depressius són els més prevalents en població infanto-juvenil i suposen un fort impacte en la seva vida tant a nivell social, emocional i acadèmic.

Senyals d’alerta

Un adolescent que sol tenir problemes per dormir, estar irritable, desmotivat o constantment preocupats ens ha de cridar l’atenció. Els adolescents que pateixen ansietat poden estar fatigats, amb mal a alguna part del cos (cap, espatlla, panxa), presentar dificultats per concentrar-se o inclús poden arribar a experimentar atacs de pànic. Tot això acaba afectant negativament al seu rendiment acadèmic, així com un gradual aïllament dels amics i familiars.

Dades preocupants

La incidència dels trastorns d’ansietat és d’un 75% entre els joves d’onze a vint-i-un anys (Kessler, Berglund, Demler, Jin i Walters, 2005). Més preocupant és encara el percentatge de nins i adolescents que, una vegada diagnosticats, reben tractament: únicament d’un 25% a un 34%. Aquest fet fa que el problema es mantingui i s’accentuï en l’edat adulta.

Què podem fer?

Educar els nins per prevenir l’ansietat. L’educació potencia els recursos que té l’adolescent per afrontar les noves experiències estressants.

No podem evitar que els nostres adolescents hagin de viure situacions que generen ansietat, com per exemple els exàmens, problemes amb els amics... però sí podem educar-los perquè ho gestionin de la millor manera possible.

Educar-los en què?

En emocions i en la seva gestió. I com es fa? Implica esforç, temps i bones habilitats parentals per part de l’adult.

En definitiva, la prevenció de problemes ansiosos radica en què l’adolescent sàpiga identificar les seves emocions, gestionar-les de la millor manera possible i que existeixi una bona comunicació en la família. Així, si l’adolescent viu algun fet estressant o ansiós, ho sabrà gestionar o, en cas que no, ens ho contarà i el podrem ajudar a trobar la solució.

Algunes pautes imprescindibles

  • Millorar la comunicació en família: parlar amb el nin sobre què el preocupa, com es sent.
  • Explicar quines són les emocions i quina és la millor manera per afrontar-les. Fer èmfasi en intentar no evitar els problemes, ja què s’acaben fent més grans.
  • Tenir unes habilitats parentals molt desenvolupades: fomentar la comunicació, donar-los afecte i suport, felicitar-lo i reforçar-lo quan ho fa bé, posar normes i límits, no ser massa sobre protector i sobretot ensenyar-los a tolerar la frustració.

És important saber detectar els signes d’alerta que ens fan veure que l’adolescent pot estar patint ansietat i, sobretot, en quant detectem alguna senyal, hem de demanar ajudar i acudir a un professional per prevenir l’inici, manteniment o agreujament d’aquests trastorns.

 

Margalida Caimari Ferragut
Cita prèvia: 616 23 29 83