" El receptari no l’ha escrit ni Andreu Genestra, ni Jaume Fuster, ni tampoc Josep Terrassa ni molt menys servidor, Joan Cabalgante Guasp.  El receptari és obra de tota la col·lectivitat gabellina. "



Amics de cas Bombu: 

Bon vespre a tothom,  en una entrevista radiofònica em demanaren qui havia escrit el Receptari de cuina de  Cas Bombu. El receptari no l’ha escrit ni Andreu Genestra, ni Jaume Fuster, ni tampoc Josep Terrassa ni molt menys servidor, Joan Cabalgante Guasp.  El receptari és obra de tota la col·lectivitat gabellina. D’altra banda, m’agradaria saber d’aquesta sala qui no coneix Cas Bombu dins Cala Rajada, segurament, pocs. També pocs els que no hagin escoltat, ni que sigui de rampellada l’existència de la famosa recepta de cas Bombu. Un hotel familiar, no ho oblidem, regentat amb la força d’una primera dona, Margalida Tous, una empemta molt important en una època difícil per a la vida a n’aquesta contrada. El llibre vos ho dirà tot, però també els contertulians amb els que he tingut el plaer de formar part en aquesta aventura llibresca i culinària. Ells són ni més ni manco que:

Andreu Genestra (Inca, 11 de Setembre de 1983): cuiner que des dels 16 anys sap ben bé l’esforç que s’ha de fer rere una cuina, inquer de naixement ha regentat a diferents restaurants i ha rebut mestratge de grans chefs de la cuina com puguin ser José María Arzak o Ferran Adrià.  A poc a poc va decidir fer-se un nom dins l’aventura culinària i obrir el seu propi restaurant. Quan li vàrem proposar formar part d’aquest projecte va dir sense embuts: jo quan faig una cosa, vull fer-la bé. Aquest llibre n’és el resultat, sigueu vosaltres lectors-comensals qui jutgeu el paladar d’aquest mestre de la cuina, que compta amb tot un equip al seu costat, juntament amb el seu soci David Serrano com a cap de sala i Joan Arboix Somelier, porta en el nostre municipi el Restaurant Cuina de la terra al predi de Son Jaumell.

Andreu Nadal Sastre. Va néixer a Cala Rajada el 1976. Fill i nét de mariners, descendent dels primers pescadors d´aquesta vila, feu els seus estudis secundaris al Col·legi de Sant Pere a Palma. El 1998 es llicencià en Filosofia a la Universitat Ramon Llull de Barcelona i obtingué un màster en Bioètica a la Universitat Autònoma de la Ciutat Comtal. Cursà estudis de doctorat a la mateixa Universitat Ramon Llull i en va ser professor convidat al grau  d´Humanitats. 

El 2006 torna a Mallorca on treballa al Col·legi de Sant Pere com a professor de filosofia al batxillerat i col·labora com a docent a la Fundació de l´Hospital de Son Llàtzer.

Del 2007 al 2011 va ser Jutge de Pau substitut i després Jutge de Pau Titular de Capdepera, càrrec al que va haver de renunciar  per a incorporar-se com a funcionari de carrera al Cos de Professors d´Educació Secundària a Catalunya. Allà impartí la docència (Institut de Polinyà) durant sis anys fins que al 2017 retorna de nou a  Mallorca i és destinat a l´Institut Puig de Sa Font de Son Servera on actualment dóna classe i és el Cap de Departament de Filosofia. 

M’agradaria abans de començar agrair l’esforç tàctic de Pere Cortada i Paco Galian, perquè aquest llibre sortís a la llum, també les indicacions del cuiner Felip Esteva, per les herbes necessàries i consells ben condimentats, a Pedro Sancho Prats per regalar uns receptaris familiars que m’han servit per inspirar-me alhora de transcriure aquest. Com no pot ser d’una altra manera a la família Bombu, que ha fet possible l’existència d’aquesta obra, així doncs, els consider cocreadors, a l’equip de n’Andreu que han demostrat ser força viva i gràcies a qui podeu gaudir d’aquest tast culinari. També a Maria Esteva i a Antoni Flaquer, qui ha cedit moltes imatges que conformen el gruix d’aquest llibre i a l’Ajuntament de Capdepera, especialment al regidor de cultura Agustí Nebot, que és aquí amb nosaltres per a presentar l’acte;  i com no podia ser d’una altre manera,  a dos dels autors que han fet possible l’existència d’aquest llibre i als qui ni humilment podria aproximar-me en coneixements i estil, ells són Josep Terrassa i Jaume Fuster.

També vull donar un agraïment especial  a Antoni Garau Muntaner (Capdepera, 31 de juliol de 1927): cappare de la nissaga Bombu, ell ha sabut mantenir l’essència de l’Hotel familiar que regenta ara juntament amb els seus dos fills Margalida i Tomeu, en una lluita constant per sobreviure dintre del maremagnum que el turisme ha representat darrerament, un hotel que començà amb una enremada i un petit xibiu, on uns capellans de SINEU quedaren tan encantats amb el plats que els hi preparava la cuinera que decidiren obsequiar-la amb un receptari, que és el resultat d’aquest llibre. Antoni, de petit ja jugava amb la cendra que hi havia pel corral, que li preparaven les seves ties, anava i venia al viver dels Bombu, per portar la llagosta… Ha demostrat tenir la fortalesa per ser un David entre tant de Goliat, i ha decidit portar la seva trajectòria hostalera fins l’expressió més graciosa de ser un lloc “amb solera” com ell li ha agradat recordar. Rebé fa poc, el premi Cap Vermell, associació cultural que ha publicat recentment l’entrevista que teniu al final d’aquest llibres, que és tot un llepadits.

Finalment, gràcies a Documenta Balear que ha demostrat ser, una vegada més una gran editorial.

MOLTES GRÀCIES A TOTS ELS ASSISTENTS I  BON PROFIT!

 

Joan Cabalgante Guasp, 
Cuiner de paraules.