La Comissió Tècnica de Memòria i Reconeixements Democràtics de les Illes Balears ha aprovat el cens de símbols, llegendes i mencions franquistes de les Illes Balears, elaborat i fet públic per la Conselleria de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears.

El cens incorpora un total de 95 símbols —entre noms de carrers, distincions i reconeixements honorífics, plaques en blocs d’habitatges i creus de la Victòria— repartits a 28 municipis de les Illes Balears

Llucmajor, Manacor, Capdepera i Santanyí, indrets del Llevant i Migjorn que mantenen més símbols franquistes. A Capdepera hi ha 3 catalogats, per bé que es podria afegir un més el carrer Almirall Cervera (Via que recorda el vaixell de l’armada franquista i que no surt a la llista de Capdepera i si a la d'altres municipis).

Al cens podem trobar:

Capdepera (3)

  1. Monument i creu dels caiguts. Ubicat al lateral esquerra del portal major de l’església parroquial, fou desmantellat el 1er de novembre de 1978 i traslladat al cementeri de la localitat.

  1. Placa de metall del Ministerio de la Vivienda. Grup d’habitatges de protecció oficial conegudes com «Grupo de Viviendas Bartolomé March» i popularment com «Ses Cases de’s Mariners», construïdes al nucli urbà de Cala Rajada.

  1. Carrer Joan March Ordines (Contrabandista, banquer i un dels principals valedors i financers del règim, que feu possible el subministrament de material de guerra al bàndol rebel durant la guerra civil).




Cal dir que quan es canvià la Creu dels Caiguts de l’església al cementiri, se posà una placa que recorda totes les víctimes de la guerra de 1936 al 1939

El carrer Gómez-Ulla (Metge Militar, simpatitzant del règim franquista i més tard cap de les unitats sanitàries de la División Azul) i Ramón Franco (germà del dictador Francisco Franco) van canviar de nom a rel d’un acord de ple de juny de 2018 (aprovat per unanimitat). D’aquesta manera Gómez Ulla passà a dir-se carrer Dones de la llata, i el carrer Ramon Franco passà a dir-se Dones de la mar.
 Clicau l'imatge per llegir la notícia

En compliment d’aquest precepte legal, la Conselleria de Cultura, Participació i Esports ha elaborat el cens, a partir d’un treball de camp, d’una banda, i d’un treball de documentació, de l’altra; i que han realitzat un grup d’historiadors dirigits pel doctor Bartomeu Garí Salleras.