L’horabaixa de divendres ve marcada pel pregó que, en certa manera, dona obre oficialment el Mercat Medieval. Enguany s’ha tornat a la inauguració clàssica amb la concentració de les autoritats a les portes de l’Ajuntament, tall de la cinta inaugural, recorregut fins la plaça de l’Orient saludant a les paradetes i pujada al castell per les escales del carrer Pla d’en Cosset.

 

Enguany el Mercat ha comptat amb la presència de la majoria de regidors amb la batlessa, Mireia Ferrer, al capdavant; la presidenta del Govern Balear, Marga Prohens; i el president del Consell de Mallorca, Llorenç Gaalmès. I amb la pregonera, na Maria Orpí.
 

Tot el recorregut la “comitiva oficial” anà precedida pels grups d’animació.
 

A l’entrada al castell, al Portalet, feren la fotografia de grup i enfilaren la pujada a l’esglesieta de l’Esperança on nombrós públic omplia el recinte.
 

En Llucià Serra, pregoner del 2023, va presentar a na Maria fent una breu intervenció parlant d’ella i la seva nissaga familiar, indicant la seva  relació amb la música.







Per la seva banda na Maria Orpí centrà el seu parlament en la relació del Mercat Medieval amb les escoles i com s’inicià aquesta col·laboració que se manté any rere any. Un excel·lent i emotiu pregó. El vídeo de la seva intervenció (i el text íntegre) està publicat a Cap Vermell.



Acabat el pregó la Coral s’Alzinar, dirigida per Yannick Wilken, en oferí un seguit de cançons medievals acabant amb el  tradicional cant de “Capdepera, Capdepera” de Jaume Fuster i “La Balanguera”. 

 

Na Maria rebé les felicitacions de les autoritats i els amics i coneguts, baixant a cap les voltes de l’Ajuntament on s’oferí un refresc. Això sí, no faltà la visita a “Can Planetes” per brufar amb els seves herbes i escoltar la “Cançó del beure”. Tota una tradició del Mercat Medieval


 

Durant tot el capvespre els visitants ompliren els carrers del recinte del Mercat. Mentre els grups d’animació oferiren els seus espectacles: Ixera, Bengala, combat medieval...
 

A l’hora de sopara la Plaça  de Sa Menjua no hi cabia ni una agulla i la des Sitjar estava ben animada.



En aquesta plaça començà el primer concert de la mà del grup “Do natural”. Música d’arrels folk amb sons actuals. Agradà molt.
 



El plat fort de la nit era el grup català  “El Pony Pisador”. Un grup desconegut per molts que va sorprendre molt  gratament. Van aconseguir engrescar i fer ballar a tota la plaça des Sitjar, i que els espectadors s’ho passessin be, molt be. Música fresca i divertida, en un gran espectacle musical. Una elecció molt encertada.



I per acabar actuà el grup de la Factoria de So, “Grollers de Sa Factoria”, a la Plaça de sa Menjua amb una excel·lent actuació per posar el tancador a la nit de folk.





A resenyar que durant la nit de divendres qualcú va malmetre els jocs infantils de fusta instal·lats en el carrer Col·legi. 



Més imatges del divendres horabaixa al Mercat Medieval 2014