“El millor argument contra la democràcia
 és una conversa de cinc minuts amb el votant promig”.
(W. Churchill)
 
Un dia d’aquests se celebraran les eleccions al Parlament Europeu i Sa Llubinera Marítima i Terrestre ens refresca la memòria sobre els resultats històrics locals de tan important esdeveniment.

Ni molt manco aquesta fita és comparable en magnitud  i importància a altres espectacles que si mobilitzen masses ingents de població, com puguin ser una final de champions, els shows parlamentaris, les olimpíades, Supervivientes, un eclipsi o un concert de Taylor Swift i tantes d’altres funcions. Així, passat l’efecte sorpresa de 1987 en que hi participaren 72 gabellins de cada 100, ha anat de “capa caida”, arribant a una quota de pantalla del 29,5 %, per recuperar-se en la última convocatòria arribant a motivar a 44 de cada 100 inscrits. I no serà per falta de varietat i diversitat de concursants que ha superat la trentena en cada ocasió.


 
participació / abstenció
 


Al no existir partits europeus, les eleccions tenen molt de provincials, així la suma dels dos partits líders en altres confrontacions, PSOE i PP, sumen entre el 83% i el 57 % dels vots, tot i l’ensurt del 2014 amb l’aparició estel·lar de Podem. La “pedrea” està força repartida i dels partits que aquí ens interessen UM al 1987 arribà al 16% dels vots, EU+coalicions se’n dugué un 10% al 2014 i el PSM+coalicions aconseguí el màxim al 1999 amb el 8,5%.