Tercera tongada de l'enquesta. Les preguntes són:

  - Com creis que la crisi i les mesures de restricció de la despesa pública afectaran Capdepera?

  - Segons les darreres taules d’endeutament, Capdepera és un dels municipis de Mallorca que te un endeutament més alt respecte dels habitants empadronats. dBalears assenyalava un deute de 961€/habitant. Quina valoració feis? S’haurien de prendre mesures concretes? Quines?

 



  - Com creis que la crisi i les mesures de restricció

de la despesa pública afectaran Capdepera?






La crisi ja afecta el municipi de Capdepera, tant a les famílies com a les empreses i negocis. Las mesures de restricció de la despesa pública de l’Ajuntament no haurie d’afectar els serveis socials de l’Ajuntament, ja que és prou important seguir donant suport a la gent mes necessitada i especialment en els moments tan complicats que estem vivint.

Las mesures de restricció del Consell Insular o del Govern segurament afectaran futures obres d’infraestructures o les subvencions per al Pla d’Obres i Serveis dels propers anys, ja que aquests aniran dotats d’unes quantitats econòmiques mes reduïdes del que pertoca.

 


 

  

-  Com pertot arreu, ens haurem d'acostumar a baixar el llistó i a definir les prioritats bàsiques que calen al municipi.

 







  Tenim greus problemes econòmics, no ho podem negar. La crisi ens ha retallat els ingressos i, fins ara, els projectes que s’han dut a terme ha estat gràcies a subvencions del Consell i del Govern o a les aportacions del “Plan E” de Madrid. Sense aquestes ajudes serà difícil fer projectes a curt termini. Un altra punt a tenir en compte són les despeses de personal, una part important del pressupost municipal, que també es veuran afectades per les retallades imposades des de Madrid i que haurem de veure encara quina repercussió tendrà a nivell local. I sense oblidar les competències que es veu obligat a assumir l’ajuntament sense que li pertoquin i sense rebre cap ajuda d’altres organismes.  Vivim a un municipi turístic que rep una població flotant que pot arribar a triplicar la població real del municipi i que, a l’hora de repartir els recursos financers als municipis, no es té mai en compte. Això suposa un fort augment de despeses. Voldríem aprofitar una vegada més per reclamar un millor finançament per als municipis turístics.





  

La crisi el que fa inevitable és la necessitat de redimensionar els serveis i subvencions que a dia d’avui ofereix l’ajuntament; també es fa necessària la reorganització del personal de l’ajuntament  per tal de fer una gestió més eficient, no podem seguir ficant reforços a tots els departaments, a més si tenim en compte que el treball no ha augmentat.

 Per altra banda, dir que encara que les mesures de restricció de la despesa pública imposades per l’estat no siguin les més justes, i a l’espera de saber com s’aplicaran a nivell local, podem dir que ajudaran a minvar el nivell d’endeutament que pateix l’ajuntament. Ara bé, si no se n’apliquen paral·lelament unes altres de contenció de la despesa, la rebaixa de salaris al personal no servirà per res, ja que l’ajuntament seguirà gastant molt per damunt de les seves possibilitats.


 

És indubtable que la crisi ja ens ve afectant fa un temps, la qual cosa es demostra en la davallada tan important que ha sofert l’Ajuntament pel que fa als ingressos per llicències urbanístiques. Capdepera, com a quasi tots els municipis turístics de l’illa, té dos motors econòmics principals: el turisme i la construcció. Quan un d’ells entra en una forta crisi i l’altre encara es troba en una petita recuperació (frenada per causes naturals com el volcà) està clar que el municipi ho nota molt i es detecta al carrer.

Pel que fa a les mesures de restricció de la despesa pública, estar clar que l’Ajuntament no podrà oferir els mateixos serveis que ha donat durant molts d’anys i s’hauran d’establir prioritats.  

  


  

   Crec que el govern central té mes dades de les que tenim els de Capdepera. Si ha fet aquesta retallada d’un dia per l’altra, amb tot el que suposa políticament parlant (mirar les enquestes d’intenció de vot) és per alguna cosa. Per a mi, i ja ho vaig publicar, s’ha equivocat amb el pla E, que ha suposat una forta despesa i no ha aconseguit els objectius esperats. Ara toca estrènyer-se el cinturó. El problema que veig de fons és que no hi veig alternativa a curt termini. Tothom diu la seva, segons l’Ibex o l’Ibex diu la seva segons els indicadors. A Capdepera, afectarà, ja que si manquen doblers, el consum baixa i l’economia local se’n ressent.

   


 







  - Segons les darreres taules d’endeutament,

Capdepera és un dels municipis de Mallorca

que té un endeutament més alt respecte dels

habitants empadronats. dBalears assenyalava

un deute de 961€/habitant. Quina valoració feis?

S’haurien de prendre mesures concretes? Quines?








   

D’entrada vull recalcar que aquesta deute és nomes la dels darrers tres anys de gestió municipal, ja que hi ha préstecs anteriors que s’han de començar a amortitzar a partir del gener de 2011 i que, sumats a aquesta quantitat assenyalada per aquest diari, faci que el deute sigui de mes de 18 milions d’euros, lo qual duplica la quantitat que assenyalava el rotatiu. El Partit Popular ja fa més de dos anys que va avisant del que podria succeir i al final ha succeït.

Nosaltres hem presentat moltes mesures d’estalvi però han estat sistemàticament ignorades ja que no han estat capaços de veure el que està passant ara mateix. Ara li toca a l’equip de govern fer propostes i nosaltres estudiarem i acceptarem las més adients per al nostre municipi i per la situació real de l’economia municipal, que es troba pitjor que la de les altres administracions públiques.


  

- El mateix abans esmentat, i sobretot aconseguir una administració més propera, eficaç i eficient.









   Ser bon al·lot en política es paga i això es el que li està passant ara a l’equip de govern actual. L’any 2003, quan UCAP-UM va sortir de la Sala,  va deixar un romanent en caixa de més de 3 milions d’euros. Al 2007 quan vàrem tornar, no només ens vàrem trobar amb un ajuntament sense liquiditat, sinó que durant el primer any varen estar sortint factures pendents de pagament que varen acumular un deute de més d’un milió d’euros. Això ens va obligar a plantejar un pla d’endeutament per poder fer qualque inversió durant la legislatura. Preveure una crisi a nivell internacional tan greu com la que estam patint no va ho varen fer ni als EUA, així que nosaltres, que no arribam a nivells tan avançats, difícilment podíem preveure una reducció d’ingressos tan important. No ens excusam en la gestió de l’anterior equip de govern. Això ja està fet. Ara el que hem de procurar és intentar, entre tots, trobar una sortida a la greu situació en que ens trobam.


 

  

La valoració es fàcil, creiem que cert endeutament era necessari, ja que el municipi té moltes mancances d’infraestructures. El problema és que al '08 no s'hauria d’haver arribat mai als 9 milions d’euros d’endeutament d’un sol cop, sinó que ens hauríem d’haver  anant endeutant segons les necessitats i per a projectes molt concrets i consensuats.

 

Sí, és totalment necessari prendre mesures de manera immediata. L’ajuntament ha de reduir al màxim la despesa corrent i començar a prestar els serveis més necessaris i que  siguin de competència municipal, la resta s’han de posposar, i els polítics han d’aprendre a dir que no i ha deixar-se de capritxades.

 

Per altra banda, EUEV apostam per fer inversions que d’una manera garantida  puguin proporcionar a l’ajuntament noves fonts d’ingressos, com per exemple l’energia solar o l’eòlica.


   

Està clar que, pel nivell de despesa habitual que té Capdepera, i em referesc a personal i a despeses com enllumenat, mobiliari urbà, pavimentació, neteja, recollida de fems, vigilància de platges, escoletes, etc,  el nivell d’endeutament del poble ha de ser alt si es volen executar inversions o si es volen pagar les inversions realitzades fins ara a través de prèstecs (i no només parl de la present legislatura). Les mesures que s’han de prendre passen, ineludiblement, per reduir la despesa no necessària. Però aquí és on intervé l’opinió de cada partit perquè, per posar un exemple, es podrien reduir les festes fins a la mínima expressió però hi ha gent que opina que durant una crisi fa falta algun moment d’esbarjo per distreure’s (qui no recorda les queixes per la manca d’enllumenat el passat Nadal?). Per tant, crec que no és tan senzill com alguns volen fer veure dient que el que s’ha de reduir és la despesa corrent i ja està (per exemple el cost d’arreglar els clots dels carrers és despesa corrent). No obstant aquesta reflexió, està clar que s’han de revisar les inversions que es tenien previstes d’aquí a finals de legislatura i veure si és convenient executar-les, a més que cada departament de l’Ajuntament faci una revisió a la baixa de la majoria de les seves partides. Per suposat, també cada partit hauria de revisar el seu programa electoral i veure les inversions i serveis que vol dur a terme i si Capdepera ho necessita. De res serviran les mesures que es puguin prendre ara si no s’és conscient que la situació dels ingressos ja no tornarà a ser la de fa uns anys.

 


  


Vull recordar que ja vàrem demanar que es tornessin 3.000.000 d’euros a principis del 2009, cosa que no s’ha fet. Era per rebaixar deute i, de passada, menys interessos. Jo crec que abans d’endeutar-se, un ajuntament ha de consensuar al màxim les inversions a realitzar. Sempre havia estat així (teatre, poliesportiu, camp de futbol, pista d’atletisme, piscina, sala multiusos…) Aquesta legislatura s’ha endeutat 9.000.000’-€ per poder complir totes les promeses electorals dels partits signants del pacte. I això no s’ha aguantat. Si miram el vaixell-insígnia de la legislatura (el pressupost del 2008) es veu clarament. Ingressos corrents = a despesa corrent. Inversions (totes) via  préstec. No és acceptable que un ajuntament s’endeuti a quinze anys per pagar una segadora de gespa o per memòries USB. Mesures: destinar tots els romanents de cada exercici a rebaixar el deute públic. Com?: Gastant menys del que s’ingressa.

   






Per acabar demà les darreres preguntes:

 Piscina, Can Creu d’Inca, Centre Cap Vermell, Centre Jove Juva. Per què hi há tants edificis municipals tancats al públic? Que s’hauria de fer?

 Quines prioritats considerau que ha de tenir Capdepera d’ara endavant?

Quin atractiu té presentar-se a les properes eleccions?

 Vols afegir algun comentari?