EL DARRER I AUTÈNTIC HIPPY, ANTISISTEMA

 

Pau Riba (Palma, 1948) és un artista i escriptor polifacètic, reconegut principalment per la seva carrera musical com a cantant. La seva obra, iniciada a finals de la dècada dels 60 i emmarcada dins el moviment de la contracultura, ha tingut un reconeixement relatiu per part de la crítica i una repercussió limitada en el gran públic malgrat el seu segell únic i intransferible d'«artista total»: la peça més destacable n'és el disc doble Dioptria (sic), que va ser escollit millor disc en català del segle XX per la revista Enderrock.

El 1967 va demanar ser admès en Els Setze Jutges, però no el van acceptar per manca de coincidència estèticomusical amb els líders del grup, perquè el trobaven més a prop de Dylan que no pas de Brel o de Brassens. Ell, en resposta, va fundar el Grup de Folk junt amb un grup d'amics (Arnella, Sisa, Batiste, Oriol Tramvia...): un col·lectiu amb un nombre de membres més inespecífic, defensors d'una cançó més popular i combativa; aquell mateix any va editar el seu primer senzill, Taxista.

El concert dut a terme pel Grup de Folk al Parc de la Ciutadella de Barcelona el maig del 68 es va convertir en la referència d'un moviment emergent que va aconseguir arribar a canviar costums sexuals, culturals i vitals de tota la societat catalana i, posteriorment, espanyola. Noia de porcellana, del mateix any, va ser el preludi de la seva obra de referència: Dioptria, un àlbum editat per Concèntric entre els anys 1970 i 1971 en sengles lliuraments i considerat el primer disc de rock en català. Aquest disc es va presentar per l'editora amb la coberta d'un album doble, però amb un sol disc, el grafisme és totalment de Pau Riba i assoleix un nivell gràfic formidable i trencador que el fa doblement estimable i significatiu. Aquest treball és el retrat de la revolució hippy i de la influència de l'àcid i del haixix. Pel que fa als continguts, Dioptria és una crítica ferotge a l'esperit petitburgès i a la família cristianoprogressista entesa com a cèl·lula bàsica de la societat.  (WIKIPÈDIA)

Recomanam el visisonat d'aquest vídeo on explica aquesta boigrafia:
http://www.tv3.cat/3alacarta/#/videos/782569


"Pau Riba és un mite vivent de la música en català, però mai s'ha volgut quedar paral·litzat per la seva impressionant trajectòria i influència i sempre s'ha mantingut actiu, renovant el seu llenguatge, engegant tota mena de projectes i apostant per col·laboracions amb formacions joves. Actualment Pau Riba puja a l'escenari amb quatre grups de músics diferents i, de fet, tot sovint actua sota el nom de Pau Riba a Quatre Bandes. Aquestes formacions, entre les quals hi ha Mu, De Mortimers i 1000 Simonis"