El club de lectura de Capdepera va fer acte de presència amb la lectura del darrer llibre de l'autora.


 

   El passat dimecres dia 30 de maig, el club de lectura de Capdepera formà part de la trobada de clubs, que es donen cita a la fira del llibre de Palma. En aquesta ocasió, convidaren a alguns membres del club a llegir fragments del llibre Les darreres paraules, una apassionant novel·la de Carme Riera, sobre la seva recerca bibliogràfica de la vida de l'Arxiduc d'Àustria Lluís Salvador.




  Tal vegada el Born, amb les anades i vengudes dels visitants, amb el brogit dels motors dels vehicles, no sigui el lloc més adient per fer una lectura conjunta, car es perden matisos, la gent bada, els escriptors van per feina (ens saludà Miquel Sbert, que treia nou llibre, així com l'editor Lleonard Muntaner, Gaspar Valero que en donà per na Bet i sa mare (així s'anomena la seva darrera obra) o el poeta Josep Lluís Aguiló, que recentment ha presentat el seu darrer llibre de poesia: Banderes en el mar)...però almenys l'empenta de la bibliotecària va servir per celebrar un dia més el fet de llegir al Born, en català, a una autora consagrada, que escoltà pacientment a tots els seus lectors fidels.



    Abans, Tina Codina, gerent cultural, conduïa l'acte, amb la seva gràcia i bon quefer. Hi havia lectors de diferents clubs, com Calvià o Palma, tot i que no tots els que hi haurien de ser. Una mestre alegre va enaltir les paraules de Carme, que sota la veu de la recerca parlava per ella; l'Arxiduc apareixia en les postals de llibreries d'antic, en la recerca a les biblioteques en les tardes daurades de l'escriptora i professora de la Universitat Autònoma de Barcelona. L'amfitriona comentà la seva experiència com a comissària de l'exposició sonada al Solleric:
Jo, l'Arxiduc. La gent esperava impacient el seu torn, cadascú amb la pàgina assignada. D'enfora vaig veure l'esquena retallada de Francisco Díaz de Castro, que ha prologat el poemari darrer de Josep Lluís Aguiló, aquest darrer medalla d'or de la ciutat de Manacor, guanyador dels jocs florals de Barcelona i un llarg etc. de premis i guardons. Lucia Pietrelli era a una tenda de la vora, la seva rialla tendra sota la pell bruna recordava Roma, però era a Palma, al Born a l'acte central dels clubs de lectura. Ella també té llibre: Cadenes, una tensió en un triangle amorós que també li va valer premi.

   Finalment, entra l'estiu però sembla que és tardor, i el Nixe desembarca a la coberta del llibre de Carme, entre les lleones del Born. Per megafonia la veu dels lectors es confon entre el so ambiental, alguns escolten atentament la literatura d'aquelles pàgines, on l'autora ha deixat part de la seva vida, com si l'abocàs dins el darrer blau, que la consagrà en trajectoria estelar pels camins literaris. També la veu de la papereria de Capdepera es deixa sentir, remor de vent, veu del poble, Valencià en la varietat de Canals, massa poc temps per a tanta literatura. Ens despedim aviat, foto amb l'autora, signatura i cap a casa...o cap a la vida, amb el so encara latent de les darreres paraules.