Unió Mallorquina

contra les cordes

per Miquel Piris



Mentres se li retira el passaport a Miquel Nadal, es condemna a Bartomeu Vicens a quatre anys de presó, el conseller de medi ambient és a punt de dimitir i Maria Antònia Munar es nega a declarar per la seva condició d'aforada,  aquests dies viatja per mitjans i ciberespai que tot plegat és un complot de l'Estat central contra Unió Mallorquina. Després de tants anys veient com la majoria dels casos de corrupció prescrivien i als culpables fins i tot se'ls donava la Medalla d'Or del Govern balear (em referesc, com sempre, al convicte Gabriel Cañellas del Partit Popular), no és d'estranyar que n'hi hagi molts que no es puguin acabar de creure la feina que estan realitzant els fiscals Juan Carrau i Pedro Horrach. En aquest cas, per saber si realment és un complot només s'haurà d'esperar el desenvolupament del judici, analitzar-ne les proves i, finalment, el veredicte. Així de simple.

Però la xarxa és plena d'històries molt més rebuscades i tan o més difícils de creure. La dels intraterrestres, per exemple: "Els humans hem estat creats per diferents races còsmiques, extraterrestres d'altres galàxies que ens visiten constantment per supervisar els seus experiments des de fa milers o milions d'anys. Alguns d'aquests éssers es denominen intraterrestres perquè viuen dins del nostre planeta a profunditats molt properes al nucli. Éssers superiors que tenen una base dins la mar que uneix les Balears amb Múrcia i Catalunya. Ara s'estan començant a manifestar perquè han decidit donar-se a conèixer. Espanya està sembrada de vòrtexs energètics per connectar-nos amb ells i per aquesta raó liderarà la revolució espiritual al planeta." Tot això ho diu una al·lota anomenada Isabel de la Fuente, que apareix en una sèrie de vídeos realitzats per la mateixa "periodista independent" que va entrevistar Teresa Forcades, la monja doctora que ens adverteix dels perills de les vacunes contra la grip A.


Però per sentir històries hipersurrealistes no importa anar a cercar llogarets de la xarxa alimentats per esforçats webmonsters que ens volen salvar del mal inoculant-nos històries de sèrie B o F. A la televisió també hi ha canals que no queden enrere, com l'ultradretà Intereconomia. Als seus informatius es va poder veure un tal Rafa G. Garcia de Cosio dient que "als llocs de l'Àfrica on es difon la fe catòlica la sida s'expandeix menys que on es distribueix el profilàctic. Segons el prospecte dels preservatius, la capsa s'ha de mantenir en un lloc fresc i sec. Això és impossible al continent africà. El prospecte també diu que s'ha d'anar alerta de no trencar el producte en obrir-lo amb les mans i ja se sap com és la manicura dels africans. Si a això hi sumam que els ciutadans del Tercer Món no saben llegir i, per tant, no poden entendre el prospecte, el preservatiu pot ser un perill. La doctrina de l'Església continua sent clara i segura: no a la promiscuïtat i que en tota relació prevalguin els sentiments". Periodisme de precisió, sí senyor! Precís com un Tomahawk i encara més mortífer.