Què passa en aquest poble amb la brutor i els fems? La veritat és que no ho sé, però allò cert és que ens podem trobar porqueria sense recollir, o deixada  expressament, en qualsevol banda del municipi i a qualsevol hora del dia. I per mostra, un botó (o un parell). Dia 19 de juliol, quan anava caminant pel camí d'en Pau o de na Gambusina, per fora vila de Capdepera, em vaig tornar a topar amb unes bosses plenes de fems amb les quals ja  m'havia topada  dia 5 de juliol. Fa, doncs, quinze dies, com a mínim, que les bosses es troben tirades al mateix lloc. Cal fegir que dia 22 de juliol  vaig tornar al lloc dels fets i vaig constatar que les bosses continuaven allà mateix.

Ja aquell dia 5 de juliol, es va donar avís de la ubicació d'aqueixes  bosses i jo, ingènua de mi!- pensava que l'empresa de recollida de residus passaria a retirar-les al més prest possible. Però no: més de dues setmanes després, allà hi són encara. I pel que  veig, hi hauré d'anar jo mateixa, amb el meu cotxe, a retirar-les si vull que desapareguin del camí.

Primer de tot, m'agradaria expressar la meva estupefacció pel fet que hi hagi persones que abandonin els seus residus -ja sigui en bosses o directament al terra- a qualsevol banda del  municipi. Ho veim contínuament als carrers dels nostres nuclis habitats (i no habitats). I el camí de na Gambusina no és una excepció. Aquest camí, encara que a prop del nucli urbà de Capdepera, es troba fora del poble i, per tant, no crec que ningú assenyat pensi que el camió dels fems passa per allà de manera regular. Així i tot, no és la primera vegada que he vist bosses amb escombraries  tirades per aquella zona. I cada vegada que ho veig, em sorprenc com si fos el primer pic i em deman quin tipus de persona és tan egoista  per embrutar el nostre camp, els nostres camins, el nostre paisatge d'aquesta manera. No sé per què ho fan. Supòs que qui comet aquestes brutorades es creu amb el dret a fer-ho i ja està.

Pel que fa a les bosses abandonades al camí del qual parlam, no sé  d'on poden haver sortit. No sé si provenen d'alguna finca dels voltants,  llogada com a turisme vacacional d'aquests que ara  proliferen tant, o provenen d'algun particular. Si són d'un lloguer vacacional, jo demanaria als propietaris de la finca que  informassin als llogaters turístics de l'existència del punt verd- per cert, no gaire enfora d'allà- i dels seus horaris d'obertura. Però, sobretot, demanaria als propietaris- ja que en són els últims responsables- que, després de la neteja de rigor,  s'encarregassin de dur tota la brutícia al punt verd habilitat i no  l'abandonassin a un costat del camí. I si la brutorada de les bosses allà tirades ha estat comesa per algun veïnat dels voltants, li demanaria -pregaria, fins i tot- que fes el favor de no abandonar la seva porqueria  a qualsevol racó de fora vila.

A mi -i crec que a moltes persones del municipi els passa igual- m'agrada gaudir de passejades pel camp gabellí sense haver de veure i patir la brutícia que deixa la gent sense escrúpols. I no és només per l'atemptat visual de trobar bosses oblidades amb residus a dins, és que  aqueixes bosses poden contenir qualsevol cosa: rebuig orgànic- en el millor dels casos i que, amb sort,  es descompondrà-, però també envasos plàstics contaminants o altres tipus de fems que poden fer mal a l'ecosistema dels voltants. Responsabilitzem-nos de la nostra brutor i dipositem-la en els punts habilitats. No és gaire complicat de fer i és un acte que ens beneficia a tots.

I, per altra banda, si ja hi ha problemes amb els fems a tot el terme municipal en condicions normals -com podem veure a la foto següent, feta dia 23 de juliol, a les 11:19h del matí-, no vull ni pensar què pot passar si es duu a terme la vaga de recollida de residus que es percep a l'horitzó del municipi de Capdepera.

Fotografia feta dia 5 de juliol :



 Fotografia feta 22 de juliol. les bosses continuen en el mateix lloc.



Al final he optat per retirar-les jo mateixa:



Victòria Martínez