TURISTES TURISTES TURISTES TURISTES TURISTES 

           TURISTES TURISTES TURISTES TURISTES TURISTES 

           TURISTES TURISTES TURISTES TURISTES TURISTES 

           TURISTES la tragèdia dels turistes TURISTES TURISTES 

 Garrett Hardin és l’autor d’uns dels articles que han entrat per dret propi en la literatura ecològica i econòmica despertant l'interès per l’estudi de l’administració dels bens comuns. “La tragèdia dels comuns” diu així:


La tragèdia dels recursos comuns es desenvolupa de la següent manera. Imagini’s la platja de La Gulla oberta a tothom. Cada banyista intentarà gaudir-ne com li vengui en gana i aquest acord funcionarà raonablement mentre l’activitat humana estigui per  davall de la capacitat de càrrega de la platja. Uns hi nedaran, d'altres faran pu, uns altres hi cantaran i ballaran, s’hi faran costellades, s'hi fondejarà i s’arribarà fins a la vorera de la mar amb un carro per dur-se’n l’alga. Finalment, tanmateix, arribarà el dia en què la lògica inherent als recursos comuns, de manera inclement, genera una tragèdia.

Com a essers racionals cada usuari cerca el seu propi gaudi i benestar. Aquest te un component positiu que és la utilitat que s’obté. El negatiu son els efectes de la sobreocupació de l’arenal que es reparteix entre tots, i com la utilitat negativa per a cada un d’ells és una fracció del profit que cada particular en treu la conclusió al que arriben tots i cadascun dels usuaris és continuar explotant-la.

 
De 1968 ençà ha plogut i les pessimistes tesis de Hardin han estat matisades i completades, per exemple l'economista i premi Nobel Elinor Ostrom, la gran experta en bens comuns, escrigué que “és un repte crear un conjunt de disposicions institucionals ben dissenyades que compensin els incentius a sobre explotar” i que “els ciutadans són capaços de crear institucions que manegen exitosament els comuns en certs entorns; però no en altres”.

 La tasca dels proteccionistes és dissenyar l’entorn adequat per protegir L'Agulla. Quin és el cost equivalent en salaris i beneficis de disminuir en temporada alta un 10% el nombre de banyistes? Respondre a aquesta pregunta pot esser un bon començament.