Fa temps que sentim l’expressió “promoció turística”.

En un lloc on el turisme és la principal font d’ingressos, no ha d’estranyar ningú. Potser per aquest motiu, pel fet d’estar-hi tan habituats, l’escoltem i no li donem importància. I les autoritats municipals segueixen fent “promoció turística”, a tort i a dret. El dubte es presenta quan una despesa “qualsevol” de l’ajuntament, d’aquelles que s’han de fer per... per causes d’interès dubtós, és justificada d’aquesta manera per tal que ningú hi pugui dir res.

Promoure és fomentar el creixement d’alguna cosa i aquesta cosa pot ser un sector econòmic com el turisme. Comercialment hi ha diverses maneres de fer promocions. Abans de fer una inversió en el seu producte o servei, les empreses privades es preocupen prou, en fer promocions, de saber com es troba la seva marca, els productes que volen fomentar, i les possibilitats que tenen d’èxit. Tipologies de consumidors, competència, preus, pautes de consum... hi ha molts paràmetres o característiques a estudiar que ajudaran a definir l’estratègia i les actuacions a seguir per tal d’augmentar els ingressos d’aquella marca gràcies a la promoció d’un producte o servei concret. Per contra, patrocinar és subvencionar l’activitat de tercers, pagar-la amb fons propis! 

Les empreses i entitats públiques, en termes generals, no semblen seguir les mateixes normes quant a vigilar les inversions i/o despeses. Des de l’ajuntament poden parlar de promoció turística referint-se a una acció concreta que han decidit incloure en el seu pressupost de despeses, assignant-li una partida de diners sense tenir en compte el resultat de la despesa. I això, per què? Qui vigila que les despeses públiques siguin inversions, i no malbaratament?

Podem demanar als economistes que ens detallin la manera de comptar els recursos que entren i que surten d’una entitat pública. Però els ciutadans no necessitem que ens expliquin argúcies tècniques per a justificar allò que no es pot justificar. D’on provenen els ingressos d’un ajuntament? Quins ajuntaments aconsegueixen tenir una economia sanejada? Com ho fan? És fàcil? No, no deu ser massa fàcil en un sistema econòmic com el que tenim. Però no justifica la llibertat per a malbaratar recursos públics amb càrrec a les partides de suposades i enganyoses “promocions turístiques”.

Els ciutadans, a casa nostra, comptabilitzem despeses i ingressos. Si les coses van bé, els ingressos arribaran a equiparar les despeses i, si van millor, encara hi podrà haver cert estalvi. Això és el que entenem i el que volem de la gestió municipal.

Tenim l’exemple publicat a Cap Vermell dels comptes de festes, explicat per la regidora Carme Corraliza, treballant a sou de l’ajuntament (la qual cosa empitjora la despesa). Per començar presenta un desviament de despeses d’un 37,4%. Si la quantitat resultant fos de 30 o de 300 € per a un pressupost original de 100 o de 1.000 €, el detall podria ser relativament admissible: no pel desviament, que segueix sent molt alt (més d’una tercera part), sinó per la quantitat final desviada. Però, per més mala sort, resulta que augmenta la despesa en més de 37.000 €, quantitat que serviria per a pagar un sou anual de 12.000 € a tres persones, amb el que això implica en moments com el present, que no és, precisament, per a tirar coets, per molta festa que es vulgui fer.

D’entre totes les xifres publicades i deixant oberta la porta a la possibilitat que hi hagi alguna errada en els números presentats, sorprèn la quantitat de 2.014 € destinada a les ensaïmades i xocolata de Sant Bartomeu. Ni que les haguessin dut de la península! Quantes ensaïmades es van comanar: 40, de les més grans?

Quedant amb el dubte de les ensaïmades i la xocolata, una altra xifra que sorprèn molt és la despesa de 2.500 € destinada a la Festa Motera. El fet que vingui un centenar o un miler de motos a la plaça de l’Orient i volti pel municipi, quin rèdit de “promoció turística” deixa al municipi, si és que es justifica com a tal? I, a més, què es paga amb aquests doblers? Quants d’aquests motoristes vindran de vacances a Capdepera, i quina despesa faran? Bé, sempre podria ser que la meitat o més dels motoristes que vingueren fossin ciutadans del municipi...

En lloc de subvencionar la diversió dels visitants, potser caldria fer més promoció turística en infraestructures, que fossin d’ús compartit pels ciutadans i pels visitants. Més promoció turística perquè la gent del municipi aconsegueixi pagar menys impostos i tenir més feina, i perquè cada temporada sigui més rendible. Més promoció perquè els industrials (hotelers, empresaris de serveis, etc...) no perdin  guanys i puguin pagar millor els treballadors sense necessitat d’allò que sona tan malament però que es pot anomenar explotació. Més promoció en l’educació general, de joves i adults, per tal que els visitants vinguin al municipi per ser aquest un lloc d’acollida, i no un lloc de fugida on fer allò que no tenen vergonya de fer a ca seva!

Mentre això segueixi com ara, sembla que els impostos dels ciutadans del municipi van destinats a subvencionar els visitants, i no a promocionar el municipi. És això el que volem?