Presentada la Plataforma d’entitats i organitzacions a favor de la continuïtat de Ràdio Televisió de Mallorca


   Avui, divendres, 23 de setembre, a les 11.00 h, a la plaça d’Espanya, a Palma, davant l’estàtua de Jaume I, s’ha presentat públicament la Plataforma d’entitats i organitzacions a favor de la continuïtat de Ràdio Televisió de Mallorca. Hi han participat membres de les entitats adherides, que han desplegat les pancartes “La solució del PP a la crisi. Enviar els treballadors de M a l’atur” i “No al tancament de MRTVM”. Mentrestant, el portaveu de la Plataforma, Jaume Rosselló, ha explicat els motius de la seva constitució i les accions previstes, i Joan Barceló ha llegit el manifest “Sí a la continuïtat de Ràdio Televisió de Mallorca”.
   Jaume Rosselló ha afirmat que, davant l’equivocació que suposa la decisió del Consell de de tancar la RTV de Mallorca, un ampli grup d’entitats, associacions i grups polítics de l’illa han decidit unir-se en una plataforma cívica per fer arribar amb més força els seus arguments a la població i als responsables polítics en les mans dels quals està la continuïtat de la Ràdio i la Televisió de Mallorca. Segons Rosselló, “el 13 de juliol passat, també a la plaça d’Espanya, es va celebrar una primera assemblea popular que esdevindria el germen de la nova plataforma. La convocatòria inicial fou per part de l’OCB i Memòria de Mallorca, però prest s’hi varen afegir altres entitats i persones individuals. En aquest sentit volem dir que la pertinença a aquesta plataforma està oberta a totes les entitats, associacions, partits polítics, institucions i persones a títol individual que ho desitgin”. La primera línia de feina de la plataforma és continuar reivindicant el no tancament i la continuïtat de les emissions d’Ona Mallorca i Televisió de Mallorca. Rosselló ha contraargumentat els motius al·legats pel Consell. En primer lloc, el cost econòmic. Segons Rosselló, el sector audiovisual de Mallorca, que ara començava a agafar força, es veurà greument afectat pel tancament de RTVM. Entre 30 i 40 productores privades hauran de prendre la indesitjada mesura de l’acomiadament de part del seu personal. 115 llocs de feina i 13 corresponsalies d’arran de l’illa, simplement desapareixeran. L’interès que l’illa desperta entre nombrosos productors cinematogràfics es veurà minvada per la desaparició de l’entramat que, gràcies a l’existència de RTVM, se començava a consolidar com a sector productor de riquesa. A més, RTVM, amb un pressupost de 10 milions d’euros, sempre ha tancat els exercicis amb equilibri pressupostari, mai ha generat dèficit amb la seva gestió, i, en els darrers quatre anys, fins i tot havia generat un superàvit de 1,6 milions d’euros.
   El segon argument rebatut és el de la duplicitat de serveis. Per a Rosselló, RTVM és un complement a l’oferta del canal autonòmic: aposta per la proximitat que representa la xarxa de corresponsals repartits per tota l’illa, tot oferint informació dels esdeveniments més locals, allà on no arriba la televisió autonòmica, i produint 4.000 notícies d’aquest índole cada any. Aposta per l’esport alternatiu, aportant informació i retransmissions d’equips diversos. Aposta per un model participatiu i de servei públic (ONA Mallorca ha donat i dóna veu als malalts del psiquiàtric, associacions de nouvinguts, associacions juvenils, ràdios municipals, amb programes realitzats per ells mateixos). RTVM ha col·laborat i col·labora en la confecció de continguts audiovisuals amb la UIB, l’OCB, el Bisbat de Mallorca, l’Associació de Premsa Forana, el Consell de Joventut i amb nombroses ONGs. 


 
   L’argument que els doblers són necessaris per atendre altres actuacions urgents, en referència al Pla d’Obres i Serveis, es rebat amb el posicionament dels ajuntaments de Mallorca a favor de M, una televisió pública de proximitat que està a l’aguait de la realitat dels municipis. En aquest sentit, la iniciativa de la xarxa de corresponsals de RTVM, que va presentar una moció de suport a diversos municipis de l’illa, va tenir com a resultat que 29 votaren sí a la moció, 4 votaren no i 5 no la votaren per no ser admesa al ple. Aquestes dades són de juliol passat, però deixen ben clara la postura de la majoria d’ajuntaments de Mallorca.
   El portaveu ha expressat el suport i la solidaritat de la Plataforma d’entitats i organitzacions a favor de la continuïtat de Ràdio Televisió de Mallorca als treballadors de RTVM i a la seva lluita per conservar els seus llocs de feina. Rosselló també va recordar la primera acció de la Plataforma, el passat dia 12, aprofitant la celebració al Teatre Principal de l’acte central de la Diada de Mallorca, quan va convocar una concentració contra el tancament de RTVM que va comptar amb la participació de diversos centenars de persones. Dins aquesta línia, ha anunciat que s’estan preparant altres accions per a les properes setmanes, entre elles la participació al proper ple especial del Consell de Mallorca, que es farà el dimecres, 28 de setembre. Rosselló ha insistit en que la Plataforma està oberta a l’adhesió de totes les entitats, associacions, institucions I persones a títol individual que desitgin compartir la lluita. Per últim, ha fet una reflexió: “el tancament d’un mitjà informatiu és una acció arcaica més pròpia de temps i règims de govern anteriors, que no d’una democràcia consolidada com hauria de ser la nostra. Cal pensar que per ventura algun partit polític desitjaria tornar a aquells altres temps”. Rosselló també ha fet pública la web de la Plataforma (www.plataformartvm.org) i el correu electrònic per a qui s’hi vulgui posar en contacte (Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.).
 
   Acte seguit, Joan Barceló ha llegit el manifest “Sí a la continuïtat de Ràdio Televisió de Mallorca” (us l’enviam adjunt), no sense abans afegir que el tancament d’un mitjà de comunicació en català representa un atac per a la nostra llengua i que amb l’espoli fiscal que se’n va a Madrid i no torna es podrien pagar 150 televisions de Mallorca. 



 

Manifest
Per la continuïtat de Ràdio Televisió de Mallorca

Com a plataforma d’entitats i organitzacions de la societat civil mallorquina, volem expressar el nostre suport a la tasca feta fins ara per Ràdio Televisió de Mallorca i manifestar el nostre suport a la seva continuïtat.

- Perquè és un servei públic que ofereix una informació de proximitat, amb criteris de transparència, objectivitat, imparcialitat i en la llengua pròpia de Mallorca.
- Perquè fa una programació cultural de qualitat i promou la tasca feta pels creadors en diferents àmbits (música, cinema, teatre, literatura...). 
- Perquè ha impulsat les petites productores audiovisuals, tot creant llocs de feina en un sector econòmic emergent.
- Perquè és un vehicle de normalització lingüística i d’integració dels nous mallorquins.
- Perquè reflecteix la realitat social i cultural dels pobles de Mallorca i de les barriades de Palma.
- Perquè dóna suport a tot l’esport de Mallorca des dels clubs d’elit als de base. 
- Perquè promou la participació ciutadana i dóna veu a sectors socials poc presents en els mitjans de comunicació.
- Perquè la seva programació és educativa i instructiva en sentit ampli, independentment de l’edat.
- Perquè ha promogut la recuperació de la memòria històrica com a part del patrimoni de la nostra comunitat amb objectivitat i valentia. 
- Perquè és una Ràdio i Televisió molt econòmica –costa 9,5 milions d’euros anuals sense dèficit.
- Perquè té el suport de la majoria d’ajuntaments de Mallorca, que n’han demanat la continuïtat.
- Perquè segons l’Observatori Balear de Mitjans (8ª onada, juny 2011, Instituto Balear de Estudios Sociales) TV de Mallorca, Ona Mallorca i www.rtvmallorca.cat sumen una audiència diària sobre els 80.000 espectadors, oïdors i internautes diaris, essent el quart mitjà local més seguit de Mallorca. 
- Perquè el tancament seria un atac a la llibertat d’expressió i d’informació, als creadors culturals, a la recuperació de la memòria històrica,  a la llengua catalana, a la cohesió social, a les indústries audiovisuals i als treballadors que hi fan feina, Sí a la continuïtat de Ràdio i Televisió de Mallorca.



Entitats i organitzacions adherides en aquests moments: Barri TV, SPIB, APAIB, FAPA Mallorca, Revolta Global, treballadors de RTVM, exdirectius RTVM, PSOE, ERC, PSM, Entesa per Mallorca, EU, Iniciativa Verds, Convergència per les Illes, Joves de Mallorca per la Llengua, Memòria de Mallorca, Associació de Premsa Forana de Mallorca, UCXR, ARCA, FAAVV, CCOO, STEI-i, OCB, Associació de Veïnats de Ses Veles, Associació de Veïnats de Son Sardina, Recerca Pruaga, Abril Cultura, Jubilats per Mallorca, Quindrop Produccions, Coordinadora d’ONGs i 3D Videographics.

Per a més informació: www.plataformartvm.org
                  
Per a enviar-hi adhesions: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.