25 de setembre, Dia d'acció global pel clima


Cap Vermell se suma al manifest de Fridays For Future, que aquest 25 de setembre es mobilitzarà pel clima, sota el lema “Justícia climàtica per a sortir de les crisis”:

Amb l’acció global pel clima pretenem que davant la crisi sanitària, social i econòmica provocada per la pandèmia de la COVID-19 no oblidem la crisi climàtica i que tothom li doni la màxima prioritat. Amb aquesta acció reclamem que es posi en el centre de les prioritats les persones, els territoris i la Terra.
La pandèmia ha posat en evidència les contradiccions i l’esgotament d’un sistema econòmic neoliberal i globalitzat que es troba al límit del col·lapse, que precaritza i crea desigualtats, infravalora els treballs de les cures, que es manté sobre l’explotació del territori i les persones, que incrementa la vulnerabilitat de les persones i de tots els éssers vius, que globalitza les catàstrofes, la pandèmia, el canvi climàtic, la inestabilitat econòmica, social, política i cultural. La pandèmia és la conseqüència d’una crisi del sistema, és necessari un canvi profund per a salvar a les persones i evitar la destrucció de la naturalesa, per a aconseguir justícia social i climàtica, per a protegir als col·lectius més vulnerables i garantir el dret a viure dignament.
La crisi climàtica i la sanitària estan estretament relacionades, ambdues són producte de la reducció de la biodiversitat, de la destrucció ambiental, que han posat en una situació de col·lapse el sistema de salut pública. Un model neoliberal, sense límits en producció i consum, que hem de canviar per a impedir l’increment de la temperatura global, que haurà d’afrontar canvis profunds en la producció industrial, el transport, el turisme, les cures i el sector públic.

L’empitjorament de la crisi climàtica ens obliga a reduir el nostre consum de materials i energia, a redistribuir el treball, inclòs el de les cures, garantint llocs de treball a tothom i no precaris. Ens obliga a canviar un sistema capitalista patriarcal per un altre model ecosocial i laboral democràtic, igualitari, just i sostenible, en el qual és imprescindible la reducció del consum de materials i energia, acompanyat d’una redistribució del treball que garanteixi llocs dignes, una vida digna i un futur digne.

Des de l'Associació Cal Vermell donarem suport a les lluites contra la contaminació de l’aigua, l’aire i la terra, contra la depredació i saqueig de la naturalesa, la destrucció incendiària del bosc, la mineria a cel obert…, es fa evident que davant l’emergència climàtica la protesta continua sent fonamental per a protegir el futur de totes les persones i éssers vius del planeta.