“Més per Capdepera denuncia la presència d’una gran quantitat de productes alimentaris caducats tirats a un solar aferrat a un supermercat”.















Fa pocs dies unes persones varen trobar una gran quantitat de bosses plenes de productes d'alimentació provinents del Supermercat Lidl. Aquestes bosses s’havien abocat en un solar que es troba just darrera aquesta superfície comercial, poc després dels contenidors de fems de la carretera de Sa Pedruscada. En tenir coneixement dels fets des de Més ho vàrem comunicar al regidor de Medi Ambient, qui ens ha convidat a visitar el lloc i ens ha fet a saber que parlarà amb l’encarregat d’aquesta superfície comercial per comminar-los a solucionar aquesta situació.

Tots aquests aliments són indetectables a simple vista pels caminaires que aquests dies passen per aquella zona, i de fet s’ha de trescar per dins les mates per trobar-los. Es tracta de més de mitja dotzena de bosses grosses amb productes de tota mena: sucs, iogurts, carn, verdures, fruites, pa, etc., aliments bàsics i de primera necessitat. Bastants de metres separat d’aquest primer punt n’hi ha un altre amb el mateix: bosses i més bosses amb begudes com ara botelles de Sprite i més menjar caducat. I encara dins el mateix solar es varen trobar més aliments tirats, alguns d’ells al costat de la paret que fa de separació de la parcel·la i de la sortida del magatzem de l'anomenat supermercat, on hi tenen els seus contenidors.

Tots els productes trobats tenen una caducitat que oscil·la entre mitjan març i el mes de maig, motiu pel qual no fa massa temps que s’hi han abocat. Desconeixem com tots aquests aliments de primera necessitat han arribat allà. És mal d’entendre que amb la necessitat que pateix bona part de la població aquests productes no es distribueixin entre les entitats que recullen aliments.

L’opció de que caiguessin del vehicle que recull els contenidors és del tot impossible per la zona on estan situades. No sabem quin protocol segueix Lidl per desfer-se dels productes que caduquen però és evident que no és efectiu. En el cas que les dipositin en els seus contenidors i altra gent les agafi, s’ha de dir que és un fet de la seva responsabilitat i que és inexplicable que després acabin enmig d’unes mates. Més greu seria que acabin dipositats en aquest solar per ordres de l’empresa per evitar que la gent pugui recollir-los dels contenidors. En tot cas esperam que es puguin esbrinar les causes concretes

És molt greu abocar fems que per la seva naturalesa (carn, fruita, verdura, etc...) és susceptible d'atreure tota mena d'insectes i animals. De fet tota la zona presenta un aspecte brut, ja des del punt on estan situats els contenidors de fems de la carretera de Sa Pedruscada fins arribar a aquest solar, que pel que sembla algú ha considerat el lloc adequat on tirar el que no vol a casa (aliments, cadires rompudes, para-sols, llums, enderrocs, etc... ). Tot plegat augmenta el perill d'incendi a causa de tots els materials abocats a la vegetació. Bastaria una llosca de cigarret per calar foc en un solar que està travessat per torres d'alta tensió.

Des de Més per Capdepera esperam l’actuació immediata de l’Ajuntament, com ja se’ns ha dit, així com també es requereixi a la propietat del solar a fi de que el mantingui net. En el cas del supermercat Lidl reclamam que se’ls convidi, si és logísticament possible, a donar sortida a tots els aliments que estan a punt de caducar entre les entitats que distribueixen aliments entre les persones més necessitades. I reclamam que des de l’Ajuntament se’ls exigeixi a que vigilin la seva retirada i posi tots els mecanismes perquè no acabin enmig dels solars veïnats.

Més per Capdepera