Reducció del deute a Capdepera: eliminació de treballadors públics, privatització de serveis i condicions laborals impròpies de països desenvolupats

Fa una setmana l'equip de govern va anunciar el compliment anticipat del Pla d'Ajustament, circumstància que, amb les fredes dades damunt la taula, és una bona notícia per al municipi. Sense perjudici de les oportunes comprovacions en comissió informativa, cal recordar, en tot cas, com s'ha aconseguit complir amb el Pla d'Ajustament i reduir el deute en general. Les polítiques aplicades per l'equip de govern les hagués signat qualsevol govern del PP.

En primer lloc s'ha optat per l'amortització de places de treballadors públics i, en conseqüència, per la reducció de personal. L'exemple més evident el tenim en la brigada municipal, on s'han amortitzat places sense reposar-les. Mentrestant, moltes de les tasques que feia la brigada s'han atorgat a empreses privades, quasi sempre la mateixa. Les traves per a contractar personal, imposades pel govern central, no són insalvables, si es creu en un sector públic al servei dels ciutadans.

D'altra banda, els processos de privatització de serveis duts a terme en aquests anys han estat constants: manteniment de camins, cementiri o l'Escola de Música -aquesta darrera en procés- en són alguns exemples.

I no es poden oblidar tampoc les condicions en què fan feina molts dels treballadors de les empreses concessionàries de serveis públics, com ara els socorristes: més hores de treball de les estipulades, sous ínfims que no permetrien viure a cap família, poques hores de descans, etc. O els problemes actuals amb l'empresa que gestiona l'Escola d'Estiu. O els casos del servei de neteja viària, als treballadors del qual els varen canviar els horaris i condicions amb el canvi d'empresa concessionària. O el cas de l'escoleta de Capdepera, on la nova empresa adjudicatària va deixar de comptar amb algunes treballadores tot i l'obligació de subrogació. Tot plegat davant la falta de reacció de l'equip de govern. Al llarg dels darrers cinc anys tan sols ha comptat el preu més baix ofert per les empreses, qualsevol altra consideració s'ha obviat.

A totes aquestes circumstàncies s'hi han d'afegir retalls a distintes àrees, com ara la de festes, on celebracions tan populars com les Festes del Carme sobreviuen gràcies a les aportacions de comerços i restaurants del municipi.

En definitiva, el preu que estam pagant per la reducció del deute és molt alt: eliminació de treballadors públics, privatització de serveis i condicions laborals impròpies de països desenvolupats. Però, el pitjor de tot és comprovar com l'equip de govern, tot i el suposat compliment del Pla d'Ajust, no pareix que estigui disposat a canviar el rumb.

Per això, des de MÉS per Capdepera demanarem una Comissió d'Hisenda per a tractar i conformar els nombre exactes del deute i per a exigir noves polítiques, més pròpies de formacions progressistes: reforç de la plantilla de treballadors de l'Ajuntament, recuperació de serveis privatitzats i licitacions de la resta de serveis sota paràmetres socials i no només econòmics. En el cas de les licitacions, cal recordar que a instància de MÉS per Capdepera es va crear una comissió per a tractar la incorporació de clàusules socials i esperam que prest se'n puguin veure els resultats.

MÉS per Capdepera