Aquest eclipsi serà visible des de les Illes Balears.



 L'eclipsi més interessant de l'any. Visible en l'est d'Amèrica, sud d'Europa ia l'Àfrica. La millor observació tindrà lloc a les 12:47 UTC en ple oceà a 330 quilòmetres al sud-oest de la costa de Libèria a Àfrica amb una durada d'1 minut i 39 segons.


El proper  diumenge dia 3 de novembre es produirà un eclipsi híbrid de Sol, entre les 11:04 del matí i les 16:28 del capvespre (hora local). El seu màxim es produirà a les 13:46 hora local. Serà visible des de les Illes Balears, però
la Lluna només ocultarà un 4,5% de la superfície del Sol, tapant-ne solament  la part més inferior (fig. 1). Des de la península ibèrica només es veurà una part molt petita de l’eclipsi. La millor zona d’Espanya per observar-lo serà les Illes Canàries.

La part central de l’eclipsi passarà per la zona equatorial de la Terra, des de l’oceà Atlàntic fins les costes de Somàlia.  A aquestes zones (tota la zona central africana) es podrà contemplar en la seva totalitat (fig. 2).

Els eclipsis híbrids o  anular-totals són relativament poc comuns (nomes el 5% són d’aquest tipus), i la seva particularitat consisteix en el canvi que es produeix en l’ombra de la Lluna projectada a la Terra. Aquest eclipsi començarà com a anular (la Lluna no tapa completament el Sol, deixant un anell a la vista), mentre que a la zona central eclipsada es visualitzarà com un eclipsi total. Aquest mateix fenomen es produirà a la zona final d’ocultació, canviant de total a anular un altra vegada. 

RECOMANACIONS PER A UNA CORRECTA OBSERVACIÓ

Recordem que per una correcta observació d’aquest o de qualsevol eclipsi solar no s’ha de mirar directament el Sol baix cap concepte, ja que es produirien lesions oculars greus i irreversibles. La millor manera és mitjançant ulleres homologades per veure eclipsis.

Els sistemes casolans per veure eclipsis tampoc són recomanables en cap cas. Les radiografies, els negatius de fotografia o les plaques de soldador no aturen els rajos solars amb l’eficàcia de les ulleres homologades; amb la qual cosa no funcionen i es poden produir lesions oculars. No és recomanable en cap cas la seva utilització.

Es pot fer servir un telescopi per veure l’eclipsi?

Sí, es pot. Però mai observant directament pel telescopi o pel buscador del telescopi.  Sempre amb el sistema de projecció: orientarem el telescopi cap al Sol ajudant-nos de l’ombra, i una vegada trobat el Sol, projectarem la imatge que surt per l’ocular cap una paret de color clar.

Repetim: MAI s’ha d’observar el Sol per un telescopi sense els filtres adequats i sense supervisió. Les lesions oculars poden ser fatals.










OAM