M'agradaria que tot el poble conegui
la situació actual dels socorristes de Capdepera






Benvolguts amics de Cap Vermell,

 

Com ja estaran assabentats (o no?), el concurs de les platges de Capdepera va ser guanyat per l'empresa MARSAVE. Anteriorment, per més de 10 anys, van ser portades per Creu Roja Espanyola de Capdepera. La Creu Roja Espanyola (sense ànim de lucre), no va poder, ni podrà, competir amb empreses que  paguen als socorristes una suma insignificant de 800 euros (amb liquidació, pagues extres incloses), per 40 hores setmanals. I no pot competir perquè la Creu Roja Espanyola té un conveni intern, sobre què ha de cobrar cada empleat, sigui auxiliar d’ambulància, xofer, auxiliar d’infermeria, socorrista, etc. Ni a nivell autonòmic, ni provincial ni nacional, els socorristes no tenen un conveni de treball, ni sindicat. Les empreses privades poden pagar salaris mínims als treballadors, encara que per treballar de socorrista es necessiti una titulació, un  nivell d’estudis... Això és incomprensible, perquè, per exemple, un cambrer, sense voler desprestigiar la professió, no necessita cap titulació, ni estudi de tal. A més, aquests treballadors estan emparats per un conveni d’hoteleria i per un sindicat que pot donar-los suport i regular el salari que han de percebre.

 

Tot el que queda anteriorment explicat és per comentar-vos que els socorristes de Capdepera, de l’empresa MARSAVE, cobraren recentment 800 euros de maig (el dia 17 de juny). I del mes de juny, el dia 12 de juliol en van cobrar un avançament, sense saber quan cobraran el sou complet. L’empresa al·ludeix al fet que té problemes amb l’Ajuntament de Capdepera.
La meva pregunta és: qui n’és el culpable? Jo diria que l’empresa, que és la que s’ha de fer càrrec dels socorristes, no l’Ajuntament. A més, cal destacar que, com es va poder llegir en una carta escrita anteriorment, en el mes d’abril aquesta empresa es va estalviar un socorrista a la platja de cala Mesquida i un altre a la platja de cala Agulla, incomplint el plec d’adjudicació i estalviant-se els sous. Qui paga això? Qui ho ha de controlar? A més, si es controlàs adequadament, es podrien veure els incompliments del plec i les millores que va proposar l'empresa MARSAVE, com ara: socorristes sense indumentària adequada, no utilització de les torres de vigilància a la platja de cala Agulla, estar asseguts al costat dels empleats dels esports nàutics, arribades tard als llocs de treball, fer surf en horari de treball, dormir en els llocs de primers auxilis, no complir amb les millores que va proposar l’empresa, com l’abalisament de totes les platges, anfibuggy (cadira de bany per a discapacitats) en totes les platges, etc.

No em vull estendre més. Esper que aquesta carta serveixi perquè tot el poble de Capdepera s’assabenti quina empresa està cuidant les nostres vides a les platges.

 

Atentament,

Un socorrista