Aclariments sobre l’abocador.
Recolzament dels Verds de Capdepera  a les nostres representants municipals

Al ple d’octubre des del grup municipal d'EU- Els Verds denunciarem que les obres de segellament de l’abocador, que havien estat recepcionades per l’ajuntament tenien varis desperfectes i que no es subjectaven a la descripció de les obres feta pels tècnics de la Comissió Balear  de Medi Ambient.




Segons dit informe i la memòria descriptiva del projecte, l’abocador havia de tenir varies capes de segellat que finalment no es realitzaren, a més també detectàrem anomalies molt greus a la capa de coberta vegetal on trobàrem restes d’escombraries, enderrocs i altres residus.  Després de veure tot això i que els talussos estaven caient, vàrem interpel·lar l’equip de govern al ple de l’octubre sense rebre cap resposta clara del que havia passat i com es pensava solucionar.

Davant aquesta situació les dues regidores dels Verds posaren en coneixement de la Conselleria de Medi Ambient com s’havien realitzat les obres i demanaren una inspecció in situ per a que comprovessin si l’execució del projecte s’havia fet d’acord amb les condicions de l’autorització.

Al ple de novembre tornarem a demanar a la regidora de Medi ambient varies qüestions sobre l’estat de l’abocador que no va saber contestar. Per contra, ens va llegir un escrit de 15 pàgines ple de contradiccions que tampoc donà resposta a les possibles causes de caiguda de l’abocador, ni cap explicació del que està fent l’empresa constructora, una vegada recepcionades les obres, treballant a la zona sense que hi hagi cap informe del que s’ha d’esmenar.

No entrarem a valorar l’escrit de la Sra.Gasull perquè ens estendríem massa, només aclarir dues coses:

El projecte pot tenir moltes errades però la descripció de quines capes ha de tenir el segellat es clara i figura a varis informes.

El projecte va ser informat per un munt de tècnics de diferents administracions i les deficiències que planteja la regidora no es van detectar, no vol dir que no siguin certes.

A la contractació de les obres es vera que havia de primar la baixa econòmica. L’errada va ser que l’ajuntament no especifiqués als  plecs administratius els termes per considerar que una baixa es temerària.

Qui ha pagat les obres ha estat la DG d’Energia, avançant els diners d’Europa. Els fons FEDER certifiquen a posteriori les obres que cofinancen, i hi ha perill de perdre la certificació degut a que les obres es troben en molt mal estat i a la tramitació en la contractació de la DO es va fer amb sis mesos de retard.

En darrer terme ens és igual a qui se li hagin de demanar responsabilitats (redactor de projecte, empresa constructora o director d’obres) l’únic que tenim clar és que l’ajuntament no ha d’assumir el sobrecost d’unes obres que no s’han realitzat correctament.

Per tot això volem saber quins són els desperfectes i les actuacions (amb la corresponent valoració econòmica) a fer perquè l’abocador es pugui considerar clausurat. El que no és de rebut és que la Sra.Gasull, regidora de Medi Ambient, estigui durant un mes preparant una resposta a unes preguntes de les quals no en tenia ni idea, en comptes de cercar solucions i posar-se en contacte amb tècnics objectius i experts en la matèria, com son els tècnics del servei de residus de la conselleria de Medi Ambient, per trobar solucions i demanar les responsabilitats que pertoquin.

Que nosaltres sapiguem, la nostra regidora, Maria Orts, no va ser la redactora del projecte. Simplement va ser l’encarregada de comanar-lo, va aconseguir la subvenció i va tramitar el projecte per a la seva aprovació, d’acord amb la normativa i amb tots els preceptius informes. Ara bé, en tot moment sabia en què consistien unes obres de segellat i clausura d’un abocador, per que lògicament es va informar al respecte. El que no és de rebut és que un regidor únicament estigui per a les fotos, i no s’informi ni faci un seguiment executiu de les obres i projectes del seu departament, aquesta és la diferència entre els polítics que de seguida es pensen que formen part de la classe política i els ciutadans crítics que estan en política per canviar les coses posant tot el seu màxim interès.

Els Verds de Capdepera