Parc temàtic: Els perills de construir sobre un abocador



Benvolguts Srs.

 

El seu informe referent al mal estat de l’antic abocador de Capdepera em motiva per a intercanviar impressions amb els seus lectors per mitjà d’aquesta carta al director. Per això els prego que publiquin els meus pensaments i preocupacions expressats a continuació.

 

Al meu parer, el projecte anunciat d’un parc temàtic cristià sobre de les escombraries és un error i una irresponsabilitat, incompatible amb el medi ambient i amb les característiques d’aquest abocador.

 

Els talussos caiguts com a conseqüència de les pluges recents indiquen l’existència perillosa d’erosió, que mai desapareixerà. Per què? L’abocador en el seu estat actual és una gran quantitat d’escombraries de tota mena, tapada amb capes de runes, materials de construcció, terres, lones de plàstic etc. La pendent dels talussos és tan pronunciada que sempre hi haurà la possibilitat d’un despreniment de terres. Per això és irresponsable aixecar alguna cosa com un parc d’atraccions a sobre! A més, cal tenir en compte que l’antic abocador serà, durant algunes dècades, un reactor actiu. Les escombraries, sobretot els residus orgànics, es descomponen, produint compostos químics, com el gas metà. Tot i que s’hagi posat una canonada per a recollir el metà, sempre serà possible que el gas s’escapi cap a la superfície a través de fissures en la canonada i en les lones de plàstic. Així, el perill d’un incendi, fins i tot d’una explosió, s’acumula al perill de despreniments de terres. Cal afegir que durant el procés químic el volum de les escombraries disminueix. Com a conseqüència d’això, la superfície cedirà.

 

Considerant bé tots els riscos descrits, els responsables s’han de preguntar:

 

Podríem assumir la responsabilitat d’aprovar aquest projecte i deixar aixecar uns edificis, o alguna cosa semblant, a sobre de les escombraries de Capdepera?

 

Podríem assumir la responsabilitat de permetre que hi vagi gent, milers de persones com diuen, sigui empleats o visitants, i posar-los en perill?

 

Johann Bernhard Kühn,

veí de Capdepera