Carta oberta al President del Club Nàutic Cala Rajada


Estic en el món de la vela des de fa més de 40 anys. Entre d’altres, he participat en les regates següents: Regates de windsurf * a França, Suïssa i Itàlia,. Regatta Royales de Cannes * en 5,5 m *, Bol d'Or * al llac Leman organitzada pel club avui dia detentor de la Copa Amèrica, Regates Princesa Sofia *, Voltes a Mallorca. He regatejat en surf de vela *, Làser *, 5,5 m * 6m* i en creuers *.

El 1991 vaig arribar a Capdepera des de Suïssa amb el meu Làser de l’època sobre del cotxe. En arribar a Mallorca, no trigo a trobar un Club on hi ha diversos Làser i començar a regatejar, serà el RCNCP.

Vaig guanyar la darrera regata que es va fer al CN Cala Ratjada (adjunt foto trofeu), era l'any 1993. Des d’aquesta data no s’han organitzat regates.


Trofeu de l'última regata organitzada a Cala Rajada (1993)

El novembre 1995, compro un creuer, i ben naturalment em faig soci per seguir regatejant amb Làser o amb el creuer. El meu vaixell serà el representant del CN Cala Rajada en moltes regates, però les juntes mai ho han volgut saber. No m’he beneficiat de cap reducció de preu o qualsevol tipus d’ajuda o reconeixement.

Com que no hi ha amarraments lliures per al meu vaixell a Cala Rajada, compro un amarratge en Alcudiamar, on segueix avui dia amarrat el meu veler. Per acabar aquest preàmbul, li prego intenti entendre el concepte següent: "No em vaig fer soci del CN per posar-me en una llista d’espera amb finalitat d’obtenir un dia un lloc d’amarratge sinó per participar en les activitats esportives que s’esperen d’un club nàutic.”

Acabaré aquesta presentació personal dient-li que no tinc esperit conflictiu. Mai he posat denúncia contra ningú. No entenc bé el món jurídic i no tinc ganes d’entrar en aquest món.

Any rere any es van prometre activitats esportives en aquest club, es van fer projectes, es va parlar abans de les eleccions de les obligacions i del desig de fomentar la vela. I jo he seguit esperant. Sempre he estat al dia en els pagaments de quotes, dels suplements, qualssevol que fossin, en 15 anys. Això representa una suma de diners important. Però a canvi de què?

Hi ha un potencial enorme per a fomentar la vela a Cala Rajada, però no es fa absolutament res, els joves de la zona no tenen opcions de conèixer la vela i els socis que tenen encara avui una embarcació de vela lleugera naveguen des d’un altre club o des d’una platja. No es plantegen deixar el seu veler a l’esplanada! No és el súmmum?

Es van fer, anys enrere, lamentables nyaps per a intentar justificar activitats esportives, que consistien en l’acolliment de velers de la Volta a Mallorca, una nit (en realitat, la majoria de vaixells atracaven al moll de Ports). Cada any també tenim dret a simulacres de cursos de vela, que consisteixen a contractar un monitor acabat de titular, sense experiència, deixar-li la flota miserable (millor dit, la ferralla) i deixar-li la responsabilitat d’aquesta escola. No té ningú que sàpiga diferenciar una escota * d’una drissa *, a la junta, per donar-li suport, i cada any assistim al turn-over * dels monitors. Quants n’hi ha que han deixat aquest treball després d’un dia o d’una setmana, en tots aquests anys! Aquest any, el primer monitor contractat no va aguantar ni una setmana.

Enguany em vaig fixar en l’escàs nombre d’infants participants i un amic meu va trucar al club amb intenció d’apuntar el seu fill de 10 anys, per dues setmanes, a cursos de vela. La resposta va ser: "Ho sentim, estem fora de quota". Hi havia realment tants de nens practicant vela per a no acceptar un nen més? Quants nens hi havia?

Durant aquests anys he comentat els meus interessos a diversos socis, i la resposta sempre ha estat la mateixa: "Oblida-te’n i dóna’t de baixa". Però jo no m’'he plantejat deixar el club fins al dia d’avui.

El 2009, la junta demana a un especialista de redactar un projecte d’escola de vela. Es lliura aquest treball, que representa moltes hores de treball, a la junta. Tres setmanes després del lliurament, pregunto al secretari si han rebut aquest projecte. La resposta és que sí i m’ensenya el sobre sense obrir. Un exemple més de desinterès total del club per l’esport.

Durant l’última campanya electoral, vaig rebre una trucada, d’una hora de rellotge, d’un company seu: en el seu discurs, el foment de la vela era una evidència, els meus arguments eren correctes, etc... I un cop elegits, no passa res, com no passà res durant la seva primera legislatura.

La conclusió, per la meva part, és la següent: El CN m’ha enganyat, deixant-me sempre pensar que faltava poc per veure la posada en marxa d’activitats esportives, però mai s’ha fet res. El CN ha enganyat l’autoritat per a aprofitar-se del tracte fiscal d’un Club Nàutic quan en realitat no hi ha club nàutic, sinó Comunitat de propietaris d’amarraments.

He entrat al Club Nàutic per participar en les activitats esportives que s’esperen d’un club nàutic. He estat enganyat.

El 2005 vaig comprar un altre Làser, que vaig deixar en diverses ocasions en el moll del CN. Va ser una època en què se’m cobraven 40 euros mensuals, que és un preu molt més car que les tarifes aplicades en RCNP i RCNCP, per exemple.

A meitat de juliol 2010 s’anuncia, mitjançant un cartell en el club, que els socis que volen deixar la seva embarcació de vela lleugera al moll hauran de pagar 3 euros diaris. El mateix dia rebo un correu electrònic informant-me que dec 900 euros al Club en concepte del varador del meu Laser!!!. Se’m demana treure el meu Làser ràpidament, vist que hi ha peticions d’altres socis (es necessita espai). Vaig llavors al Club i faig fotos de l’esplanada: està buida i s’hi podrien posar desenes de vaixells similars al meu Làser. Per què tanta preocupació per treure el veler del moll? No ho entenc. Serà per odi a la vela?


L'esplanada, el dia que se'm demana que llevi el meu Làser. Està buida i pot acollir més de 100 embarcaciones del mateix tipus!


Contesto l’e-mail demanant cita per parlar amb el president de tres assumptes: el de la meva Làser, el de la pèrdua de diners per la qüestió transeünts *** i d’un projecte nàutic professional meu que necessita els serveis de grua i varador d’un club nàutic (em sembla lògic afavorir el meu club en comptes d’un altre, amb aquesta entrada de diners). No tinc resposta al meu correu electrònic.

Cap a dues setmanes després,  reenvio l’e-mail, reiterant el meu desig de cita amb el president. Tampoc he rebut resposta.

Tres setmanes més tard, rebo una carta certificada acompanyada de factures. Una d’elles per a cobrar una visita al meu propi club amb el meu creuer, a l’agost 2009... Vostè té la cara de fer pagar un soci que ha pagat 14 anys de quotes a canvi de res i que atraca el seu veler uns dies en el seu propi club!

La resposta a les meves peticions de parlar amb vostè és enviar-me factures (algunes amb taxes de iva, algunes sense..., no ho entenc).

Demano en dues ocasions parlar amb el president del club, amb intencions cordials i en benefici del club. El president no respon a aquestes peticions. La seva resposta és una carta certificada amb factures. Mai durant en tota la meva vida he vist una cosa així. Des del meu punt de vista això es diu una grolleria.

Dues úniques interpretacions possibles d’aquesta grolleria:

a) El president em provoca per a obtenir la meva dimissió i treure’s de sobre un soci que vol promocionar la Vela, potser perquè ha estat informat dels meus contactes amb la Federació de Vela des de 2009.

b) El president s’adona del fracàs econòmic i fa factures de qualsevol manera per a intentar presentar una comptabilitat equilibrada. Se’m fa evident que el pressupost 2010 és totalment irrealitzable i els fets confirmen la meva opinió.

*** Senyor president, té vostè una particularitat molt excepcional, sens dubte, única a les Balears, probablement a Espanya, i a veure a nivell mundial: En una recent assemblea es comenta que el trànsit de vianants podria ser una font d’ingressos important (no cal plantejar- el tema en condicional: Cala Ratjada és el port més proper a Menorca i el trànsit de vianants és una font molt considerable d’ingressos). Aixeco la mà i comento: "Per això es necessita una VHF, que val uns 90 euros". Vostè es gira  cap al seu veí de la junta i li demana: "Què és això?"

El CN de Cala Ratjada té un president que no sap el que és una VHF!!! Em pregunto si vostè té qualsevol tipus de títol nàutic i si ha obert ni una sola vegada a la vida un llibre referent a la nàutica!

Parlant de la meva sana ràbia amb alguns socis, la setmana passada, m’adono que altres tres socis com a mínim tenen una embarcació de vela lleugera (que vostè diu "veleret"). Per diverses raons, cap es planteja deixar el seu vaixell a l’esplanada. No hi ha aquí un contrasentit? En aquest club no es fomenta l’esport, es lluita contra la vela.






Un club nàutic de Mallorca on es fomenta la vela (CN Arenal)


Estat de les embarcacions del CN de Cala Rajada


L'escola de vela d'estiu del CN, al "màxim", amb tres velles embarcaciones 

Acabaré aquesta carta amb unes preguntes que em preocupen. Per què una persona que no té cap cultura nàutica com vostè s’ha presentat a la presidència d’un Club Nàutic? Quin tipus de motivació pot tenir vostè.

El president no té coneixements bàsics de nàutica i esports nàutics i rebutja parlar amb els socis. No és president perquè li agradin les relacions socials. Llavors, per què aquesta persona té tant d’interès en aquest lloc?

No té la meva cordial salutació.

François Auclair
Regatista i Patró de Iot

PS:

A) He tret el Làser del moll, al setembre. La setmana passada vaig rebre, per correu electrònic, una altra factura pel període de mitjan juliol fins a la data de retirada del vaixell del moll. El preu diari no és de 3 €, sinó 9,63 €. Serà una broma de molt mal gust? No sé si he de creure que és un simple error.

B) Pel que fa a la comptabilitat, em considero com a creditor i no com a deutor amb el club. No tinc intenció de pagar aquestes últimes factures sense prèvia presentació a les autoritats i el vull avisar que en el cas d’assabentar-me que sóc considerat com un simple morós, em veuré en l’obligació d’anar a judici.

 

* Veure les paraules complicades al diccionari, Google o Wikipedia.