“Més per Capdepera sí que va cometre una errada, i és entrar en el joc de picabaralles i acusacions personals en el ple municipal. No és el nostre estil. La nostra tasca ha de ser la de lluitar pel nostre model de poble, que a dia d'avui està allunyat del que té l'equip de govern.











Per començar volia compartir l'opinió del nostre company Lluís Apesteguia, batle de Deià i candidat a les primàries de Més per Mallorca, manifestada arran de la darrera ocurrència del nostre batle: “No, no es pot reprovar l'oposició, ni cap membre d'un plenari per la seva condició i opinió com a representant electe del poble: la circumstancial majoria no pot qüestionar o esmenar mai els vots de la circumstancial minoria. De primer de democràcia. La reprovació és una eina de control al govern, perquè el ple només pot controlar, qüestionar, ratificar o canviar a qui ha estat elegit pel ple (el govern), no a qui ha estat elegit pels ciutadans. Emprar partidistament les institucions en el debat ideològic és qüestionar la democràcia”.

Poc més a afegir. Però per acabar amb aquest vodevil de la reprovació només tres apunts: reprovar l'oposició és un bunyol jurídic que no s'aguanta per enlloc, no serveix absolutament per a res -no té cap efecte pràctic- i el més greu, els regidors de Més per Capdepera encara no sabem en què hem mentit. Tot aquest serial només haurà servit per a una cosa: per desviar l'atenció dels problemes que té aquest municipi, que són molts.

Però anem a allò més important: El darrer ple ordinari va ser poc edificant per a la democràcia gabellina. Els ciutadans esperen dels seus representants que facin propostes i mirin de solucionar els problemes del municipi. I en aquest darrer ple, en alguns moments, es va representar tot el contrari, amb multitud de batalles dialèctiques inútils i d'acusacions de caire personal.

Jo, com a regidor de Més per Capdepera, vaig entrar en aquest joc en una sèrie d'ocasions, i per aquest motiu he de demanar disculpes, bàsicament perquè la nostra gent no vol això. En aquestes alçades ja no hauria de caure en aquest parany.

Qui revisi les gravacions o actes dels plenaris d'aquestes darreres legislatures comprovarà com massa sovint el Batle posa en pràctica l'estil “Jesús Gil”, amb tot tipus de faltes de respecte i desconsideracions cap als membres de l'oposició i amb menyspreus cap als ciutadans particulars, o grups de persones, que són crítics amb la seva gestió o que comanen preguntes als membres de l'oposició.

També hem assistit a entrevistes a mitjans de comunicació on sembla que perdona la vida a la gent o directament ataca regidors de l'oposició per qüestions  familiars o personals. També hem vist eliminar plenaris per dificultar la tasca de l'oposició o amenaces de membres de l'equip de govern a ciutadans d'enviar-lis els zeladors si insistien en les seves crítiques. De la “pressumpta” desaparició de comentaris crítics amb l'acció de govern de les xarxes socials de l'Ajuntament ja en parlarem un altre dia.

Aquest estil, malauradament, ja comença a ser conegut a bona part de l'illa.

quest estil no és l'estil de Més per Capdepera. Hem fet i farem una oposició ferma en tot allò que rebutjam políticament, que desgraciadament darrerament és molt, però crec que sempre ens hem centrat en l'actuació purament política i hem anat molt alerta a sobrepassar determinades línies. I si en qualque moment puntual ho hem fet hem de demanar disculpes.    

Sobretot en aquesta legislatura rebem moltíssims comentaris demanant que siguem més durs i contundents fent oposició. Que donem més canya, en resum. I efectivament, hem de ser ferms en la crítica d'allò que no ens agrada. Però hem de seguir votant a favor d'aquells punts que entenguem positius per al ciutadans i hem de seguir arribant a acords si és possible. Fins a dia d'avui hem fet moltes propostes i en seguirem fent, malgrat això mediàticament no tengui tant d'interès. Però, com deia abans, tot plegat evitant caure en situacions d'enfrontament verbal i personal que no duen enlloc, malgrat ens cerquin les pessigolles.

La tasca de Més per Capdepera, com deia, i la gent jove que entra en el projecte pens que ho té clar, és la de lluitar pel nostre model de poble, treballar perquè els ciutadans tenguin una millor qualitat de vida i plantejar una batalla d'idees pel que fa al futur que volem, en tots els aspectes.

Perquè en realitat és aquí on hi ha el camp de batalla entre l'actual equip de govern i Més per Capdepera i on tenim posicions oposades en algunes de les qüestions més transcendentals que afecten el nostre municipi: en quin tipus de turisme volem, en diversificació econòmica, en la defensa i promoció del petit comerç, en la (no) privatització dels serveis públics, en espais urbans més verds i per a les persones, a donar el poder i la veu a la gent i no només als poders fàctics de tota la vida, en la defensa de l'interès general per sobre dels interessos particulars, etc.

És a explicar i a lluitar per tot això que hem de dedicar els nostres esforços, així com a demostrar que estam més capacitats per gestionar l'administració, els serveis i les infraestructures públiques.

 Quan em vaig presentar per primera vegada com a cap de llista tenia molt clar que la prioritat era salvar Cala Rajada. Deu anys més tard, la prioritat sembla que és salvar Capdepera poble. De la situació de Cala Rajada m'estim més ni parlar-ne. Per fer-nos una idea de la deriva d'aquest municipi en els darrers anys. En definitiva, hem de centrar els esforços a fer un poble millor i a ser una alternativa creïble, perquè crec sincerament que a dia d'avui Més per Capdepera és l'opció que està més capacitada per liderar aquesta alternativa. Perquè si ara deman si aquest municipi està millor o pitjor que fa deu anys, quan va entrar l'actual equip de govern, vosaltres què contestaríeu? Idò això.

 

Pere Fuster Nadal,
Regidor de Més per Capdepera