El pacte de governabilitat del PP i Més per Capdepera du coa.  Com ja hem comentat l’executiva de Més per Mallorca no ho ha validat i s’ha creat un conflicte intern amb l’autonomia de l'assemblea local com a element de discussió.



Però  també han dit la seva el Pi-Proposta per les Illes Balears que han publicat una nota en les xarxes socials expressant la seva valoració del pacte:

El portaveu d’El PI-PROPOSTA PER LES ILLES BALEARS a l’Ajuntament de Capdepera, Edu Cabrero, i el comitè local del municipi titllen d’un pacte estrambòtic el nou govern de PP i Més a l’Ajuntament. “Pensam que aquest govern no pot tenir mai estabilitat i sigui coherent i beneficiós per al municipi de Capdepera”, ha assegurat el regidor.
"Creim que aquest pacte no aposta per l’estabilitat de l’equip de govern a Capdepera i, més prest que tard, el consistori serà un polvorí que farà que tota la feina del consistori quedi aturada”, explica. “Els darrers anys, el Partit Popular i Més per Mallorca no s’han entès gens al municipi. Estan als antípodes l’un de l’altra”, assegura.

Entenem que la situació de governabilitat és complicada i difícil de gestionar amb només cinc regidors, però agrupar en un govern 10 persones amb ideologies tan oposades i tan pocs punts en comú creim que no tendrà cap benefici pel poble de Capdepera”, insisteix. 

A més, la formació constata que la Llei Antitrasfuguisme reconeix que si una persona deixa el seu grup polític, no pot augmentar la seva retribució al consistori. Per tant, els regidors de Més per Mallorca agafaran el càrrec essent de la formació i, en conseqüència, no seran sancionats per aquesta normativa. “No tenim cap dubte que és un paripé de les cúpules de Més per Capdepera i Més per Mallorca per entrar a governar; després crearan un partit satèlit de Més i, d’aquí 4 anys, és tornaran a presentar amb les mateixes sigles”.

Tot i això, Cabrero i la seva companya de partit a l’Ajuntament, Leo Hernández, esperen a veure què passa i continuen amb mà estesa per arribar a acords puntuals pel bé dels gabellins i gabellines”.

Però el PSOE de Capdepera també ha dit la seva. A una assemblea, celebrada dia 24 al seu local,  amb la participació del portaveu del grup socialista a l’Ajuntament de Capdepera, Refel Fernández, la secretària general de la FSM, Catalina Cladera  i  el secretari d'organització del PSIB, Cosme Bonet. 



A més de les declaracions als mitjans de comunicació han emès un comunicat que reproduïm íntegrament: 

Els socialistes de Mallorca exigeixen al  PP que no executi l'acord de govern anunciat a Capdepera per que vulnera el pacte anti-transfuguisme. Catalina Cladera: "Exigim la sra. Prohens que dissuadeixi la batlessa de Capdepera de culminar el pacte amb els trànsfugues de la formació Mes; que és una vulneració intolerable del pacte anti-transfuguisme que ha acatat el PP a tot l'Estat". Rafel Fernández: ”El PSIB-PSOE sempre ha estat disposat a fer pacte d’esquerres per a Capdepera”.

El Partit Popular de Capdepera no està en condicions de pactar amb els cinc regidors no adscrits, expulsats per la direcció de Mes per Mallorca, en compliment del pacte anti-transfuguisme, en vigor a nivell de l'Estat, signat pel PP entre altres forces polítiques. "La sra. Prohens ha de fer rectificar la seva batlessa de Capdepera, i evitar que es consumi aquest desori democràtic", ha dit la secretària general de la FSM, Catalina Cladera, que ha participat a l'Assemblea extraordinària de l'Agrupació Socialista de Capdepera, juntament amb el portaveu municipal, Rafel Fernández i el secretari d'organització del PSIB, Cosme Bonet. 
"El PP ha de complir amb la legalitat que ens hem marcat entre tots", ha dit Cladera. En aplicació d'aquesta norma signada pels partits majoritaris a l'Estat, no és possible assignar competències a regidors que hagin abandonat o hagin estat expulsats de la formació política per la qual es van presentar a les eleccions. Per tant, tampoc poden gestionar competències executives o assignar salaris a un trànsfuga, ni formar part d'un equip de govern.
Cladera ha criticat la “doble manca d’ètica del Partit Popular", pactant amb partits ultres quan els ha interessat. "Ja ho hem vist a altres pobles com Calvià, Marratxí, Andratx i Llucmajor, al Consell a on pacten amb formacions ultres i els inclouen dins dels equips de Govern. Només ens mancaria que a Capdepera el PP violés el pacte anti-transfuguisme”. "Es tracta d'una vulneració gravíssima d'aquest pacte" ha dit Bonet, i "el PP de la sra. Prohens hauria de prendre cartes en aquesta qüestió per impedir la sra. Ferrer consumi aquest incompliment flagrant que suposaria que 5 regidors trànsfugues formin part de l'equip de govern". "Cas que aquest dijous es culmini aquest "pacte de la vergonya" a Capdepera, exigirem a PP de Mallorca que expulsi als regidors del PP gabellí que es beneficiïn d'aquesta maniobra, començant per la batlessa".  
El portaveu de l’Agrupació Socialista de Capdepera, Rafel Fernández, ha declarat que “el PSIB sempre ha estat disposat a fer pacte d’esquerres per a Capdepera, entenent que era el més lògic després dels resultats del 28M. Però ens hem trobat amb la negativa premeditada de part de MES per Capdepera, que han actuat en contra de la executiva insular de MES per Mallorca”, motiu pel qual han expulsat els cinc regidors de la formació, i han dissolt formalment el grup municipal dels eco-nacionalistes a Capdepera". En aquesta circumstància, els regidors no adscrits no poden formar part d'un equip de govern amb el PP. "Ningú a Capdepera va votar pensant en un pacte de govern PP-MES", ha dit Fernández, i ara es plantegen aquest pacte contra natura que vulnera la norma anti-transfuguisme".
Fernández, per la seva part, ha conclòs que “des del primer minut del dia 28 de maig hem acceptat els resultats electorals. El nostre compromís ara se centra en seguir treballant per l’interès comú de Capdepera i dels gabellins, des de l’oposició”.

Però no ha acabat aquí la cosa. Na Catalina Cladera secretària de la Federació Socialista de Mallorca, ha piulat una nota que resum amb poques paraules aquest comunicat, al·ludint a l’incompliment del pacte anti-transfuguisme:

 

En Lluís Apestegia, coordinador de Més per Mallorca, l’ha contestat també per xarxes socials.

 
Per la seva banda, els regidors de Més han impugnat la decisió de l'executiva de dissoldre el grup polític a l'Ajuntament. Per tant s'haurà d'esperar a veure què decideix la comissió de garanties de Més per Mallorca, per tant quan el PSOE i El Pi al·luden al pacte anti-transfuguisme sembla que "passen l'arada davant el bou".

Com veis Capdepera s’ha situat en el centre de la política de les Illes, obrint els noticiaris i ocupant planes senceres dels diaris.