El proper dilluns s’obrirà la Unitat Bàsica de Cala Rajada, després de les reformes que l'han tingut tancada



El proper dilluns 1 d’abril s’obrirà als pacients la Unitat Bàsica de Cala Rajada després de sis mesos tancada a causa de les obres de rehabilitació que s’iniciaren a principi del mes de juliol del 2018. En aquest temps, s’ha instal·lat el sistema d’aire condicionat i calefacció a tot l’edifici, s’ha ampliat el centre amb una consulta i una sala d’urgències més espaiosa i s’ha impermeabilitzat la terrassa superior. També es col·locarà mobiliari nou durant els propers dies. Tot plegat ha tengut un cost de 165.000 euros. Cal afegir, que tot i que la rehabilitació de la Unitat Bàsica ja és una realitat, des del consistori continuaran demanant la construcció d’un Centre de Salut a Cala Rajada, ja que «és el que correspon per nombre de pacients», afirma Molinillo.

Durant aquests mesos, els veïnats de Cala Rajada s’han desplaçat fins al Centre de Salut de Capdepera per ser atesos per un metge, la qual cosa ha suposat un augment de pacients al PAC gabellí. Així i tot, la regidora de Sanitat, Lorena Molinillo, comenta: «Els pacients i els metges han aguantat la saturació per aconseguir una Unitat Bàsica millorada a Cala Rajada».  Recorda també que l’obra tenia un termini d’execució de nou mesos i que s’ha acabat amb sis, «la qual cosa és d’agrair tant a l’empresa constructora com al Govern, que s’ha implicat perquè la Unitat Bàsica s’acabés abans de la temporada turística», explica Molinillo.

Tant el batle de Capdepera, Rafel Fernández, com la regidora, han estat «insistents» durant tot el període perquè les obres es duguessin a terme amb «les condicions adequades», ja que consideren que és una «necessitat» per al municipi a causa l’augment de població que ha patit Cala Rajada durant els darrers anys, actualment devers uns 8.100 usuaris segons el padró municipal, és a dir, dos terços de la població de tot el municipi de Capdepera. A n’això s’ha d’afegir que els mesos d’estiu el nucli urbà suporta una pressió de fins a 40.000 habitants i que molts d’ells en algun moment precisen d’assistència mèdica.

Antecedents

Cala Rajada compta amb una Unitat Bàsica de Salut, situada a la Casa del Mar, inaugurada l’any 1976. L’any 1995 es va inaugurar el Centre de Salut de Capdepera i a Cala Rajada es va continuar amb la Unitat Bàsica existent. Fa uns anys, i a causa de l’augment de població del nucli turístic, l’ajuntament va decidir apostar per la construcció d’un PAC a Cala Rajada i per convertir el PAC de Capdepera en Unitat Bàsica. Amb aquest objectiu, l’any 2011, l’ajuntament va oferir a la Conselleria de Sanitat la cessió d’un solar cèntric a Cala Rajada, per a la construcció del nou PAC.

Anys més tard, el 2015, el batle i la que era regidora de Sanitat en aquell moment, Ivon Renaud, es reuniren amb la Consellera de Sanitat del Govern de les Illes Balears per continuar demanant la construcció d’un edifici nou, i, si no era possible, una ampliació de la UBS de Cala Rajada.

Al juliol del 2017, hi va haver una nova reunió amb el batle de Capdepera, la regidora de Sanitat actual, Lorena Molinillo, i el gerent d’Atenció Primària de Mallorca, Miquel Caldentey, per parlar, ja no sobre un nou PAC sinó sobre la rehabilitació de l’edifici de la Unitat Bàsica. A l’octubre del 2017, després de mesos d’inoperància per part de la Conselleria, el ple de l’Ajuntament de Capdepera va instar a la Conselleria de Salut del Govern de les Illes Balears a fer efectiva la construcció d’un PAC a Cala Rajada als terrenys municipals oferits a tal efecte.

 

A principis del 2018, la regidora Molinillo va denunciar la passivitat de la Conselleria per dur a terme la reforma de l’edifici, i al juliol es va començar l’obra.