Amb una ocupació de 22.013 estades (estimades) segons dades de Terraferida


Fa pocs dies Terraferida feia públiques les dades sobre allotjaments de lloguer turístic que Airbnb oferia a Mallorca el mes de gener de 2016. La multinacional oferia 11.271 allotjaments i un total de 78.543 places.
Amb aquestes dades no són moltes les places respecte a les xifres de tota Mallorca, gairebé un 3%. Però el creixement d'aquest fenomen és 
extraordinari en tan sols 12 mesos. Els allotjaments oferits ja són dotze mesos després de 14.858, fet que representa un 31% més que fa 1 any. El total de places oferides per la multinacional puja a 109.133, un 53% més que fa 1 any.

Una de les dades més impactants és veure l’evolució de les estades turístiques. Si el 2015 van sumar 550.283 estades, l’any 2016 aquestes es van duplicar, arribant a les 1.153.772, un increment del 109% en sols 1 any. Aquest augment extraordinari es suma a altres indicadors de saturació, que ja deixaven clar que la massificació de 2016 no era una “sensació subjectiva”, com apuntaren alguns responsables polítics.


Mapa dels allotjaments airbnb de Capdepera elaborat per Terraferida.

Jaume Adrover, portaveu de Terraferida afegeix que hi ha altres portals com WimduHomelidaysInterhome, etc. que també lloguen habitatges, per tant el global de places és superior a les dades que presenten. Tot i això, les dades obtingudes d’Airbnb i la seva distribució donen una idea de la magnitud del fenomen del lloguer turístic a les Illes, i segons ells, tenen unes conseqüències socials i ambientals enormes:

  1. Ha disparat la construcció a tot tipus de sòls.
  2. Genera més pressió sobre recursos bàsics com l’aigua, la terra i els espais naturals.
  3. Incrementa el consum d’energia, la generació de residus, els cotxes de lloguer i multiplica les necessitats de mobilitat.
  4. Ha disparat el preu de les cases de compra i de lloguer.
  5. Genera una encletxa social entre propietaris i no propietaris. L’accés a l’habitatge ja és una quimera per milers de persones.
  6. Hi ha casos de mobbing immobiliari.
  7. Posa en qüestió la funció primordial de l’habitatge: que la gent hi visqui.
  8. La mescla d’usos residencials i turístics genera conflictes de convivència.
  9. Contribueix a massificar més l’illa.
  10. Plataformes com Airbnb no tenen treballadors ni paguen imposts aquí.
Obtenir i tractar estadísticament aquestes dades va ser possible gràcies a InsideAirbnb. Arran de les peticions formulades per Terraferida i altres entitats preocupades per les conseqüències d’aquest fenomen.