Us oferim el text aprovat pel Ple de l'Ajuntament de Capdepera sobre els refugiats







L'Ajuntament de Capdepera se suma a la iniciativa de l'IMAS de solidaritat amb els refugiats, per la qual cosa, al web municipal es pot trobar l'enllaç a tota la informació.

La iniciativa s'adreça a particulars i entitats amb la finalitat d'ajudar a la població que fuig de la guerra de Síria i demanen refugi a Mallorca.

Per accedir a la iniciativa ho podeu fer des del web de l'Ajuntament de Capdepera o demanant informació al departament de Serveis Socials municipal.

Més informació a la web
http://www.imasmallorca.net/solidaritatrefugiats



Aquesta declaració de l'Ajuntament de Capdepera s'aprovà per unanimitat.

DECLARACIÓ INSTITUCIONAL SOBRE LA CRISI HUMANITÀRIA DELS REFUGIATS DE SIRIA

Davant la forta reacció ciutadana i les mostres de solidaritat que estan sorgint per tot arreu, el Ple de l'Ajuntament de Capdepera es suma a les demandes de les entitats ciutadanes i de la societat civil i manifesta la seva profunda preocupació per la situació en què es troben ara mateix milers de persones que cerquen refugi a Europa mentre els Estats i les Institucions responsables de protegir-los en virtut del Dret dels refugiats no són capaços de trobar una resposta eficaç, digna i solidària a una crisi humanitària que dia a dia assoleix magnituds dramàtiques.

Segons dades de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), prop de 300.000 migrants i refugiats ja han intentat arribar el 2015 a Europa a través de la Mediterrània. Gairebé 3.000 persones han mort en l'intent. Moltes d’elles són refugiats, incloent famílies senceres, que fugen de la guerra, la fam, les malalties o el terror.

Es constata que el sistema europeu d’asil previst en el reglament de Dublín de 2003 ha quedat manifestament superat arran de la guerra a Síria, la situació de caos a Líbia i la impunitat amb què operen les màfies de persones: els procediments de salvament, acollida i tramitació de l’asil en els països costers i fronterers han quedat desbordats i a curt termini només una resposta solidària permetrà afrontar la situació actual de crisi humanitària atenent el compromís de la Unió Europea i dels Estats membres amb els drets humans, i, en especial, amb el dret al refugi.

Es considera que les Institucions europees haurien de donar un gir a les polítiques d'asil i de cooperació amb els països empobrits del Mediterrani tenint en compte el nou escenari global de conflictes i la problemàtica dels països costers i fronterers que no poden acollir ni prestar assistència a l’allau de persones que estan arribant. En aquests moments, és necessari que tots els Estats estiguin a l'alçada d'aquesta situació extrema i per a això han d’assumir que aquesta és una crisi global i excepcional a la qual s’hi haurien d'enfrontar solidàriament amb mesures excepcionals i sempre d’acord amb les normes i els principis de drets humans.

L’assistència als refugiats és una qüestió de drets humans i aquests són competència de totes les institucions a tots els nivells. L'Estatut de les Illes Balears, en aquest sentit, assenyala a l’article 105 que els poders públics de les Illes Balears han de vetllar per fomentar la pau, la solidaritat, la tolerància, el respecte dels drets humans i la cooperació per al desenvolupament amb els països i les poblacions estructuralment menys desenvolupats, amb la finalitat última d’eradicar la pobresa.

Per tot això, l'Ajuntament de Capdepera

1. Encoratja al Govern espanyol i al Govern de les Illes Balears a demostrar el seu compromís i la seva solidaritat arran d’aquesta emergència humanitària i a acollir de forma solidària i responsable a les persones refugiades que proposi la Comissió Europea.

2. Ofereix, en funció de les seves capacitats, la seva col·laboració per acollir refugiats de forma temporal, digna, professional i responsable.