Els alumnes de 4rt d’ESO de l’IES Capdepera
condemnen la corrupció













En el marc d’un projecte sobre ètica i corrupció dut a terme pel departament de filosofia del centre, els alumnes de 4rt d’ESO han simulat la celebració de dos judicis: un sobre el cas Sòller, que va encausar, anys enrere, l’expresident de la Comunitat Autònoma Balear, Gabriel Canyelles pel desviament de 3 milions d’euros del pressupost inicial per la construcció del túnel de Sòller; l’altre sobre el cas Marbella, que encausava l’exalcalde J. Gil y Gil per un delicte urbanístic de requalificació de terrenys i per malversació de fons públics.

Els alumnes, dividits en grups, han treballat els casos i han representat el rol de jurat, jutge, ministeri fiscal i defensa.

La sessió ha estat oberta solemnement pel senyor jutge, el qual ha llegit l’acta d’inculpació. A continuació ha donat veu al ministeri fiscal, el qual ha fet el seu al·legat de culpabilitat. Seguidament, ha estat la defensa qui ha exposat els seus arguments. Hi ha hagut un intercanvi de rèpliques i contrarèpliques de cada banda fins que el jutge ha tancat la fase d’al·legació per donar pas a la de deliberació del jurat.

Tots dos acusats han estat declarats culpables dels delictes que se’ls imputaven. Les sentències dels dos jutges han condemnat Gabriel Canyelles a retornar els 3 milions d’euros encausats i a 8 anys de presó, i a J. Gil y Gil a 10 anys de presó i 1 milió d’euros de multa

El projecte es tanca amb una reflexió i posada en comú a l’aula sobre la dialèctica individu-comunitat, i sobre com les conductes individuals poden lesionar els interessos col·lectius. Tot plegat un magnífic exercici de conscienciació sobre l’exercici polític i la integritat.