La llei socialista es presenta com una segona oportunitat pels casos de desnonaments









En un acte organitzat per l'Agrupació Socialista de Capdepera, el diputat del parlament de les Illes Balears Antoni Diéguez va explicar l'anomenada Llei d'Insolvència Singular. L'acte va tenir lloc al Centre Cap Vermell el passat dia 8 d'abril i comptà amb l'assistència d'una trentena d'oients. Diéguez comentà l'iniciativa dels socialistes balears que ha estat assumida pel PSOE nacional i que hauran de defensar a les Corts. 

El ponent va voler deixar ben clar que aquesta iniciativa no pretén anar contra les reclamacions de la PAH (Plataforma d'Afectats per les Hipoteques) sinó, al contrari recollir les seves demandes i ampliar-les. Així estableix una mena de rescat hipotecari a les persones, d'una forma similar a la que es farà amb els bancs. Resumidament, i d'una forma bàsica, pretén ser una llei d'emergència davant l'allau de desnonaments (es preveu que poden arribar al milió d'afectats) que ha tardat en presentar-se per què, segons Diéguez, s'ha volgut rebre aportacions de molts d'àmbits i col·lectius, i vol arribar a un acord amb les altres formacions polítiques.



De forma esquemàtica recull tres casos.
- El  d'insolvència transitòria, una persona no pot pagar la seva hipoteca per estar en atur però té possibilitats de tornar a tenir feina. En aquest cas preveu un a suspensió dels pagaments entre 1 i 3 anys, prorrogable.
- Insolvència parcial, o disminució de la solvència d'una família. En aquest cas preveu que hi hagi un rescat de l'hipoteca per l'anomenat "banc dolent" la qual cosa pot reduir el deute hipotecari devers el 50% i fer-lo assumible per l'economia  familiar afectada per la crisi.
- Insolvència total, la família no pot fer front a les despeses hipotecàries en cap cas. Aquí preveu la dació en pagament i preveu el lloguer social.



El procediment, en tots els casos, seria judicial (gratuït) i regula una sèrie d'aspectes  com el pagament de les plusvàlues municipals, l'exempció de tributs, els avals...

En acabar l'exposició hi hagué un breu torn de paraula