(nota de premsa del Govern Balear)

El president de les Illes Balears, José Ramón Bauzá, ha presidit avui a l'Escola d'Hoteleria (EHIB) la segona Taula de Batles pel Turisme de Mallorca, acompanyat de la presidenta del Consell de Mallorca, Maria Salom, el conseller de Turisme i Esports, Carlos Delgado, i el director general de Turisme, Jaime Martínez.

Es tracta de la segona ocasió en què es convoca aquesta iniciativa de la Conselleria de Turisme i Esports, guardonada recentment per la Confederació Espanyola d'Editors, Escriptors i Periodistes d'Economia i Turisme (CEPET), pel lideratge determinant que està exercint el Govern balear en la formació d'una nova cultura turística, en incorporar paràmetres innovadors a la gestió turística municipal, amb l'objectiu de millorar la competitivitat i el posicionament internacional de la destinació.

La trobada mantinguda amb representants dels diferents municipis de Mallorca ha servit per analitzar l'estat actual de la Taula de Batles després de la seva posada en funcionament i valorar les actuacions realitzades fins al moment, que serviran per potenciar el paper de l'estructura municipal de l'illa en la configuració de l'experiència turística.

L'operativa de la Taula de Batles es basa en una plataforma de gestió -www.mesadealcaldesturismo.es-, que posa a disposició dels municipis una eina d'informació i comunicació que els permetrà canalitzar propostes i projectes i compartir pràctiques i experiències turístiques. Com a pas previ, la formalització d'una fitxa descriptiva amb les principals dades de cada municipi és un requisit indispensable per poder realitzar un diagnòstic precís de cada zona turística, per tal d'obtenir la màxima rendibilitat de les seves possibilitats turístiques.

Quant a les actuacions posades en marxa des de la Conselleria de Turisme i Esports, la celebració d'aquesta segona Taula de Batles pel Turisme de Mallorca ha ofert l'oportunitat d'exposar els principals aspectes del Pla Integral de Turisme de les Illes Balears (PITIB) que ahir es va presentar oficialment als diferents agents turístics implicats, i en particular, l'aplicació municipal dels Plans d'Intervenció en Àmbits Turístics (PIAT), que s'articularan en coherència amb els projectes pilot d'intervenció i els projectes de millora en zones turístiques madures. D'altra banda, també s'ha donat a conèixer la newsletter de l'Agència de Turisme Balear (ATB), suport promocional dels esdeveniments que formen part de l'oferta turística de cada municipi, que comptarà amb una àmplia distribució i periodicitat mensual.

Per finalitzar, la Taula ha tractat en detall les iniciatives de caràcter municipalista que recull la recent Llei de Turisme, concebudes per agilitzar les actuacions turístiques que cada ajuntament consideri oportú dur a terme. Entre les principals novetats que ofereix el nou marc normatiu sobre el paper dels municipis en la gestió turística dels seus respectius territoris, s'estableixen noves figures com la declaració d'actuacions i projectes “d'interès turístic municipal" i la redacció d'un Pla de Desenvolupament Turístic Municipal, en coordinació amb els plans integrals estratègics a nivell nacional i autonòmic.

També es fixen noves competències com la tramitació de canvi d'ús, segons informe preceptiu i vinculant de l'ajuntament, condicionada a la rehabilitació integral dels equipaments i a la cessió del 5 per cent del pressupost al consistori municipal per a la seva reinversió en la zona.

De forma addicional, la Llei de Turisme dota als municipis de major agilitat administrativa, de noves eines contra l'oferta il • legal, l'intrusisme i la competència deslleial i regula situacions com la progressiva obsolescència dels establiments turístics, d'allotjament i de no allotjament, mitjançant l'obligació d'aplicar un Pla de modernització permanent, entre altres mesures.

L'exposició ha finalitzat amb una proposta formativa dissenyada específicament per als gestors turístics municipals, amb la qual es pretén millorar la competitivitat de la destinació, segons es desprèn del Pla Integral de Turisme de les Illes Balears (PITIB).