"Casserolades" del professorat de l'IES Capdepera i s'Alzinar contra els retalls en educació











Dimarts dia 22 de maig el professorat i alumnes del nostre municipi se manifestaren contra les retallades educatives.
Els mestres i professors de s'Alzinar i l'IES de Capdepera s'afegiren a la jornada de protesta convocada unitàriament per tots els sindicats d'Educació i la Federació d'Associacions de pares i mares d'alumnes contra les retallades en Educació anunciades pel Govern Balear. A les retallades sofertes pels centres públics i professorat, s'han d'afegir noves mesures que segons els docents afectaran negativament a la qualitat de l'ensenyança.



Pel que fa a s'Alzinar la protesta va tenir lloc a les 9 del matí, justa abans de començar les classes, i a les 14 hores, a la sortida,  quan el pati era ple d'alumnes i pares i mares. Cal dir que després d'un primer moment de sorpresa molts manifestaren el seu desig d'esser informats a la propera protesta per afegir-se, mostrant el seu suport. La participació del professorat va ser unànim.



A l'IES les protestes se desenvoluparen en els dos patis amb nombrosa participaciñó de professors i alumnes. Els manifestants ens han remés aquesta nota que ara reproduïm: " Des de l'IES Capdepera es vol informar a la ciutadania del municipi que s'ha seguit la jornada de protesta convocada per aquest dimarts dia 22 (de maig) en contra de les retallades del govern actual tant nacional com autonòmic en materia d'educació. Durant els esplais, la comunitat educativa ha demostrat el seu desacord fent casserolades" 





Al pati de s'Alzinar s'ha penjat una pancarta reivindicativa.



Aquest és el manifest a favor de l'Educació pública


Manifest

Entenem que l'ensenyament té com a objectiu primordial contribuir a la cohesió social i garantir la igualtat d'oportunitats. El sistema educatiu ha d’atendre a la diversitat i ha de treballar per compensar les diferències (socials, econòmiques, de provinença o de gènere) i per donar a tothom les mateixes oportunitats.
Per garantir això l'educació ha de ser pública, laica, gratuïta i de qualitat.
Mentrestant l'Estat Espanyol és a la coa de la inversió en educació dins el context europeu, i les Illes Balears encapçalen la llista de les comunitats de l'estat amb més abandonament escolar i amb un índex de fracàs escolar més alt. I tot i així, els nostres governants han optat per retallar encara més la inversió en educació.
És per avançar cap a una educació pública i de qualitat que exigim al Govern de les Illes Balears que:
1- Aturi totes les retallades que s’han fet fins ara i les que es tenen projectades en tots els àmbits que afecten el sistema educatiu arreu del territori (despeses de funcionament, infraestructures, personal docent i no docent, programes de reutilització de llibres,…)
2- Augmenti la inversió en educació pública, amb l’objectiu d’arribar al 7% del PIB, tal com recomanen els organismes internacionals, ajustant les inversions i els recursos destinats als centres públics a les necessitats socials i educatives concretes.
3- Fomenti la col·laboració de la Comunitat Educativa amb les administracions, es consulti i es defineixin les línies d’actuació de forma conjunta, abans de prendre qualsevol mesura de calat.
4- Posi en funcionament i/o recuperi iniciatives públiques de reforç a l’alumnat, tant en horari lectiu com no lectiu, (programes de suport a la immersió lingüística, programes EXIT, PROA...) i de suport a les entitats (de forma especial a les AMIPAS) que es fan càrrec de gestionar els serveis complementaris com el servei de menjador i el d'escola matinera.
5- Garanteixi una ràtio docents/alumnat i alumnat/aula adequada en tots els centres docents per fer possible una atenció de qualitat a totes les necessitats educatives de l‘alumnat.
6-Promogui una educació inclusiva i no segregadora en tots els àmbits, fent valer la llengua catalana com a llengua vehicular i com a eina d'integració.
7- Mantingui i creï places gratuïtes suficients en centres de gestió pública a l’etapa educativa de l’educació infantil de primer cicle (0-3) per garantir l’accés de tothom a aquests serveis.
8- Defensi la Universitat Pública gratuïta i de qualitat, que garanteixi l’accés a tota la societat i que faciliti la mobilitat amb unes dotacions de beques ajustades a les necessitats reals, conseqüència de la nostra insularitat.
9- Asseguri una gestió pública, democràtica, participativa i directa als centres educatius públics.
10.- Aposti per una educació en valors encaminada a la formació de ciutadans i ciutadanes autònoms, crítics i solidaris que superi una exclusiva concepció productiva i mercantilitzada de l’ensenyament.

La voluntat de millorar i avançar en la millor gestió de l’educació a les Illes Balears fa que ens adrecem a tota la comunitat educativa i a la resta de la societat civil de les Illes perquè s’impliquin en la defensa d’un millor model d’ensenyament públic.

PLATAFORMA DE L'EMBUT
Per un ENSENYAMENT PÚBLIC DE QUALITAT