La influència de la concentració en el rendiment esportiu
Jaime Nadal, segon entrenador CB Capdepera Toni Gómez Construccions Premini Mixt


 

Quin factor creiem que pot suposar arribar a l'èxit en un futur? Sens dubte, el factor causant és la concentració. La concentració en el món esportiu té un gran pes ja que, el jugador obté la capacitat de centralitzar la seva atenció de manera constant, això si, en el moment que entrem en pista, hem d'ignorar el que pugui passar en situacions externes.

L'escassetat de concentració en els jugadors pot afectar bastant en contra seva pel risc de produir una gran quantitat d'errors ( causants per centrar-nos massa en el que pugui dir l'àrbitre, el públic, ...).És molt important que com a entrenadors, els ajudem, sobretot perquè la falta de concentració ve relacionada amb la desconfiança en un mateix i en les seves possibilitats davant l'esport, i sabem, que un dels elements dins del bàsquet i en qualsevol esport, és l'autoconfiança i valentia per a obtenir un bon rendiment.
 

Hem de tenir en compte que, el bàsquet és un esport amb moltes exigències tant físiques com psíquiques, i per tant, la concentració ens facilita mantenir l'atenció a les necessitats del joc i a l'adaptació constant a les exigències momentànies ( que puguin aparèixer davant la complexitat de les situacions).  El jugador, en entrar en pista s'exposa a rebre molts estímuls, ja que ha de mantenir la seva atenció en una gran quantitat d'exigències variades, i per tant, és fonamental una bona comunicació i atenció en dos processos: “FOCALITZACIÓ: abans d'actuar i RELAXACIÓ: després de l'acció”.

En conclusió, la bona execució en pista depèn de la concentració ( ignorant situacions innecessàries que puguin alterar la nostra atenció), quanta més concentració, més velocitat en el temps de reacció (en la velocitat del joc) i sobretot també molt essencial, la bona comunicació tant individual com grupal.

 
Jaume Nadal