Publiquem el text del pregó del Mercat Medieval 2025, a càrrec de Climent Alzina Terrassa. Prèviament na Maria Orpí pregonera del 2024, va presentant el pregoner.
"Gràcies Maria Orpí per la presentació.
Salutació a les autoritats
“Gabellines i gabellins, amics tots que ens acompanyeu: Avui és festa a Capdepera”.
Amb aquestes mateixes paraules començà el pregó inaugural del primer mercat medieval l'any 2000. Fou la doctora Isabel Moll la que les pronuncià, He volgut començar amb elles perquè fou ella la que proposà la celebració del dit mercat.
L'any 2000, un any rodó. Començava un nou mil·lenni i també celebràvem que feia 700 anys el Rei Jaume II de Mallorca havia manat construir una pobla al voltant de la torre d'en Miquel Nunis. Aquest fou l’embrió del nostre poble, Caput petrae, Capdepera.
Ja un any abans l'ajuntament, en ple any 1999, nomenà una comissió per tal d'organitzar una sèrie d'actes per a commemorar aquesta data clau en la nostra història.
Aquesta comissió estava encapçalada pel regidor Pep Gallego i constituïda pels regidors que formaven part de la comissió de Cultura, entre els quals jo em trobava, i diversos membres representatius de les entitats culturals i socials del nostre poble.
També es nomenà una comissió tècnica d'assessores i assessores, entre les quals hi havia Isabel. Fou ella, que participava de forma activa a totes les reunions que es convocaren, la que comentà que havia assistit a un mercat medieval a la península i que podria ser una bona idea celebrar-ne un aquí.
Com sabeu, l'any 1999 va haver-hi eleccions municipals, i poc temps després vaig assumir la presidència de la dita comissió, així com de la regidoria de Cultura i la delegació del Patronat.
I per aquest motiu vaig haver d'assolir l’encomana de posar en funcionament el que després seria una de les festes més estimades pel nostre poble.
En el seu moment va ser un orgull molt gran haver participat en el germen d'aquest mercat i encara ho és molt més ara, que després de 26 anys, un ajuntament jove em convidi a fer aquest pregó que per a tots els gabellins és un dels dies més esperats de l'any.
El regidor de festes, en Joan Campin, just acabava de néixer quan posàvem en marxa tot això.
Fa vint anys que visc a Madrid i que un dia et truquin de l'Ajuntament del teu poble ‒perquè Capdepera és i serà sempre el meu poble- per encomanar-te un pregó tan assenyalat, podeu imaginar l'emoció que en va envair. No es pot dir amb paraules. Just els que viuen fora de casa seva poden entendre el que significa.
En un principi el mercat estava pensat per celebrar-se sols un any, però va ser tan gran l’èxit i tan gran la implicació de les veïnes i veïns del poble que en el mateix any l'Ajuntament en Ple aprovà que cada any el tercer cap de setmana del mes de maig se celebraria un mercat medieval. La data no era una qualsevol, ja que d'enrere ja se celebrava la recuperació del Castell, del nostre estimat Castell, pel poble.
La data escollida coincidia amb la data en què se signà l’escriptura de retorn del Castell al poble de Capdepera, el 20 de maig de 1983, amb el consistori presidit pel Batle Salvador Moll.
Així doncs, celebració dels 700 anys de les Ordinacions acabà sent el de l’aniversari de la recuperació del Castell. En aquest sentit, vull assenyalar que era un moment en què tot estava per fer, institucionalment, urbanísticament i també culturalment.
La recuperació del Castell suposà una gran passa per a la valoració d’una icona cultural, que fins al moment sols havia tingut un ús religiós.
Així és com tenim mercat medieval, un mercat nascut en el si d'una comissió que el poble va fer-se seu des del primer moment i per aquest motiu i per cap altre ha sobreviscut fins el dia d'avui.
Això és un exemple que moltes vegades les institucions tenen idees, bones idees fins i tot, però si la gent no s'implica no serveixen de res. El mercat de Capdepera és únic per aquest motiu. Tothom el té com una cosa seva, des dels més petits, que són els que l'enceten el divendres el matí, fins i tot abans de la seva obertura, fins a tots els estaments socials i culturals del municipi.
Tothom aporta tan millor com té perquè sigui un èxit, una prova de la implicació ciutadana és el delit amb què gairebé tots els gabellins engalanen les seves cases per aquests dies.
A vegades, quan una cosa fa tant temps que funciona bé, ens oblidam que en algun moment va haver-hi moltes persones que hi hagueren de dedicar un gran esforç i feina perquè això fos així avui.
Ja he anomenat les associacions culturals i socials així com els veïns de poble, però també avui vull tenir un record, per a totes aquelles persones que fan feina a l'Ajuntament i que s'hi implicaren d'una manera absoluta, tirant-se de cap a un projecte que ningú de nosaltres sabia com sortiria. Pere, Maria, Teresa, Sebas, sabeu que sense vosaltres possiblement avui no seríem aquí.
I tampoc puc oblidar-me de l’entitat que ha portat la gestió del Castell des de 1983. És el Patronat primer i després la Fundació, que d’una manera admirable i de forma altruista ha portat a terme el projecte de recuperació patrimonial, arqueològica i comercial d’aquest BIC.
Ells han aconseguit que s’hagi convertit en un gran focus d’interès cultural i turístic. Quan jo vaig ser regidor del Castell, la màxima preocupació fou aconseguir l’equilibri entre la conservació del BIC i la difusió d’ell mateix. En aquest aspecte, vaig treballar amb la intenció de crear un pla director i de mirar d’aconseguir un centre d’interpretació. Aquest aspecte crec que encara no està resolt, però a poc a poc s’anirà fent. Tots i cada un dels consistoris han fet feina en el sentit de valorar i protegir el nostre jaciment més preuat i això és quelcom que ens uneix com a poble.
Gabellines i gabellins, aquesta festa és vostra i com a vostra us toca la gran feina de mantenir-la, que cada dia sigui més gran, intentant sempre recordar per què la celebrem.
És una festa de germanor, d'identitat, de sentir-nos orgullosos com a poble. Quan treballem junts tot és possible: ho va ser fa més de 700 anys quan nasquérem com a poble i ho va ser fa 42 anys quan el castell tornà a les mans de les quals no hauria d'haver deixat de pertànyer mai.
Jo, els primers anys, no vaig poder gaudir del mercat de manera relaxada. Eren dies de molts de nirvis, però passat el temps cada vegada que he tornat és un goig passejar pels carrers i places i veure com aquell nin petit que va néixer l'any 2000 es va fent gran.
Finalment, i ja de manera molt personal, vull dir-vos que quan vaig dir que sí a fer aquest pregó, sense pensar-ho massa, no era molt conscient del que significava. Em vengueren al cap les paraules d'en Joan Rai, quan vaig anar a convidar-lo, en nom de l'ajuntament, per fer dit pregó. El vaig trobar pintant, en el sòtil de casa seva, i em va dir que no se sentia preparat per fer-lo. Si ell no se sentia preparat, com m'atrevia jo mateix a estar-ho?
La inconsciència forma part de les persones, i fa 26 anys també fou la inconsciència de la joventut la que ajudà a tirar endavant aquest gran projecte que va molt més enllà de celebrar un Mercat Medieval, o una fira, o una festa.
El Mercat és celebrar que som un poble vell, però que en cada generació la joventut empeny cap endavant. L'alegria que cada mes de maig sent és immensa. És la celebració d'una feina ben feta.
Em sent molt orgullós -com ja he dit abans- d'haver tingut l'oportunitat de formar part d'allò tan gran com fou posar en marxa aquesta festa i em sent molt orgullós també que m'hagin convidat a fer aquest pregó, que no sé si ho he aconseguit, però que hauria volgut que fos un homenatge a totes les persones, a tot el poble de Capdepera que fou capaç de deixar les seves diferències a un costat i posar en peus això que avui celebrem.
Bones festes, gabellins:
EL MERCAT ÉS OBERT".
Climent Alzina Terrassa