"Des de MÉS per Capdepera demanam la creació d'un Consell Municipal de Cultura"



   

 

Des de Més per Capdepera sempre hem donat suport al món de la Cultura. Pensam que  la crisi provocada per la Covid ha perjudicat amb duresa un sector ja prou malmès. Per a  les persones que hi estan implicades en el nostre municipi seria molt interessant i a la vegada necessari crear un Consell Municipal de Cultura, en el qual professionals, aficionats, entitats, tècnics i responsables polítics debatessin i definissin les polítiques culturals del municipi. Aquesta idea no ve d'ara, sinó que ja ho proposàvem en el nostre programa electoral del 2019. Són moltes les persones i grups que creen i volen fer propostes, i alguns d'ells depenen dels ingressos de les seves creacions i actuacions, ja sigui en el món del teatre, en el de la música, en el de la literatura o en altres disciplines.

La cancel·lació d'actuacions a causa de la Covid i la manca de permisos de l'Ajuntament per fer concerts en locals d'oci han situat el sector en una situació molt delicada. El món de la cultura necessita reactivar-se i necessitam activitats culturals. Moltes institucions com ara el Consell de Mallorca i bastants ajuntaments de Mallorca han optat, durant els darrers mesos, per actes de petit format, a l'exterior, amb totes les mesures de seguretat exigides per les autoritats sanitàries.

En el cas del nostre Ajuntament s'ha optat per cancel·lar la major part dels actes amb independència del seu format. Podem comprendre la preocupació dels responsables politics locals, però potser estaria bé prendre mostra de com ho han fet altres administracions, de quina forma han complert amb la normativa sanitària, com han reduit els aforaments en els distints actes, etc. De fet cal recordar que per Sant Roc es varen dur a terme dos concerts en el Centre Cap Vermell, perfectament organitzats i segurs.

 Necessitam un compromís ferm per part de l'Ajuntament amb la cultura, i ara amb la cultura segura. Abans de cancel·lar un acte de petit format a l'exterior s'han d'estudiar totes les opcions, s'ha de mirar si s'incompleix amb la normativa o no, preparar totes les mesures de seguretat, parlar amb els artistes i també pensar que en moltes ocasions hi ha un autor, un actor o un músic que depèn d'aquell ingrés. Els primers interessats que tot funcioni són els artistes, els tècnics i els professionals.

Però també necessitam un Ajuntament que miri pel sector cultural més enllà de la Covid, que pensi a mig i llarg termini i que li doni suport econòmic, en infraestructures i en la programació d'actes. Que pensi en definitiva en aquest sector com un bé de primera necessitat per als ciutadans i també com un sector econòmic que pot crear riquesa i llocs de feina, i ajudar a diversificar la nostra economia. El Consell Municipal de la Cultura seria un bon espai per a parlar-ne i prendre decisions.

 

Més per Capdepera