Plataforma per a la Reducció de Residus de Mallorca




Més municipis de Mallorca es sumen a la proposta de la Plataforma per a la Reducció de Mallorca, d'implantar Sistemes de Dipòsit, Devolució i Retorn d'envasos.




Els ajuntaments d’Inca, Calvià i Capdepera ja han aprovat les mocions de suport.

   Des de la Plataforma per a la Reducció de Residus de Mallorca, formada per les entitats Amics de la Terra, Fundació Deixalles, Greenpeace, Alcaib i GOB, es vol sensibilitzar entorn la problemàtica de la gestió dels residus d’envasos. Actualment, segons la llei, qui hauria de cobrir els costos d’aquesta gestió són els responsables del Sistema Integrat de Gestió (el seu gestor és Ecoembes), però a la pràctica acaba suposant un sobre cost per als municipis moltes vegades difícil d’assumir.

   Aprofitant que enguany es realitzarà la transposició de la Directiva Marc de Residus, la Plataforma per a la Reducció de Residus a Mallorca vol impulsar
un model de gestió d'envasos que s'ha implantat amb èxit a alguns països europeus: els Sistemes de Dipòsit, Devolució i Retorn (SDDR). Els productes envasats cobren una quantitat (dipòsit) al seus clients i acceptaran la seva devolució quan retornin l’envàs. Aquest sistema funciona amb èxit a països com Alemanya o Noruega i permet recuperar més del 95% dels envasos posats al mercat (mentre que aquí aquesta xifra no arriba ni al 30%).

    Això suposaria l'assumpció per part des envasadors i distribuïdors dels costos reals dels envasos així com una reutilització i un reciclatge molt més efectiu i de molta més qualitat.

   Per aquest motiu, i a través de l’aprovació d'una moció en el plenari municipal, els ajuntaments d’Inca, Calvià i Capdepera (Bunyola i Manacor pendent d’aprovació) demanen al Consell de Mallorca i al Govern Balear que elaborin estudis de viabilitat d'aquesta proposta i que es decideixin a incloure la implantació de SDDR en la nova llei de residus que s'estàelaborant.

http://reduccioresidus.blogspot.com / Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Nota de Premsa 11 de febrer de 2011