El tren com el finançament ha estat un tema que ha sortit sovint durant la campanya. Aqui hem recollit tot allò que ens hem adonat. I acabam amb una notícia prou important. Serà veritat?

 

Diari de Balears 18 març 2008

Antich vol tancar el conveni del tren abans que Zapatero nomeni Govern

Seria a l’abril i suposarà 600 milions pel tranvia i el ferrocarril a Artà


El president del Govern, Francesc Antich, avançà ahir que té la intenció de tancar el nou conveni ferroviari amb Madrid abans que el cap de l’Executiu central, José Luís Rodríguez Zapatero, constitueixi el seu nou Govern, la segona setmana d’abril. L’acord suposarà una inversió a les Illes superior a 600 milions d’euros que, entre altres qüestions, serviran per implantar el tramvia de Palma fins a l’Arenal i per dur el tren des de Manacor a Artà.

Així ho assegurà Antich després que, com a secretari general del PSIB-PSOE, presidís la primera executiva dels socialistes balears des de les eleccions generals del 9 de març passat, que el seu partit guanyà a l’Arxipèlag després de 22 anys.


Per si de cas continuam preparant la marxa del tren 2008, el lema serà FEIM VIA!

No ha començat la campanya i ja hem sentit el tren com a argument.

En aquesta notícia penjarem tot allò que es digui del tren (de Manacor, Llevant, Artà,...) durant les eleccions. Bé sabeu que el tren és una prioritat irrenunciable pels redactors i lectors d'aquesta pàgina i així quedarà fet un històroc recull de premsa que es penjarà a NOTÍCIES DEL TREN. Si no en publicam alguna i us n'adoneu, vos agraïrem que ens la faceu arribar (data, mitjà de comunicació, persona i tema). Gràcies per endavant. No podem estar per totes!


5 de febrer   Diario de MallorcaMaría Salom, candidata del PP al Congreso de los Diputados, criticó ayer en Manacor que esta legislatura el PSOE "ha votado en contra de las enmiendas a los presupuestos generales del Estado presentadas por el PP para proceder al soterramiento de las vías del tren en Manacor e Inca".


 5 Feb. EUROPA PRESS


   La diputada del PP Mabel Cabrer ha instat avui el conseller de Mobilitat i Ordenació del Territori, Gabriel Vicens (PSM), que "demostri el seu nacionalisme i el seu pes" reclamant al Govern espanyol que doti el conveni ferroviari que s'està negociant amb el Govern un 2% del Pla Estratègic d'Infraestructures i Transport (PEIT).

   Segons ha plantejat Cabrer a Vicens, l'acord del Parlament fa tres anys per reclamar aquest 2% implicava la inversió de 2.069 milions d'euros en 15 anys. La 'popular' considerà que la quantia prevista per al conveni, de 662 milions, "és menys d'un terç del que correspon".

   "És hora de demostrar si per una cadira vostès renuncien a defensar els nostres interessos, si renuncien a 1.400 milions quan 'ZP' acaba de prometre a Madrid 5.000 milions d'euros en quatre anys per a la xarxa de rodalies. Estan renunciant al tren de Santanyí, al soterrament d'Inca, com més de la meitat de la inversió", aclarà.

   El conseller ha explicat a la diputada que el PEIT és un pla de 15 anys amb una inversió total de 1.003 milions i que un 2% suposaria uns 2.000 milions, és a dir, una inversió anual de 140 milions, que per quatre anys de present legislatura, serien 660 milions. "El conveni és superior", etzibà.

   A més, Vicens recriminà els populars que, si bé és cert que les inversions ferroviàries haurien de fer-se a més llarg termini, el fet que l'anterior Govern no fes "res" en matèria de tren i dediqués "tot" a autopistes, provoca que el nou Executiu hagi hagut de "solucionar aquesta deficiència".


7 febrer Diario de Mallorca

Unitat quiere 2.000 millones para trenes

Los candidatos de Unitat per les Illes al Congreso y al Senado, Pere Sampol y Jaume Sansó, respectivamente, presentaron ayer las propuestas de su formación en materia de transporte ferroviario, centradas en reclamar al Gobierno central una inversión de 2.000 millones de euros para las próximas dos legislaturas, entre 2008 y 2016. Según explicaron en rueda de prensa, se trataría de exigir a la Administración central, a través de una moción, que incluya en el Plan Estratégico de Infraestructuras y Transportes, vía enmienda a los Presupuestos Generales del Estado, una partida de 2.000 millones para las islas, que se ejecutarían mediante un convenio con el Govern. Los proyectos propuestos son la línea de tren Manacor-Artà-Cala Rajada, la línea sa Pobla-Alcúdia, la primera fase del tren

(notícia semblant a Diari de Balears)


17 febrer Europa press

Programa electoral del PP

También ha subrayado la intención de conseguir "un trasporte público moderno y eficaz" y ha señalado que su formación exigirá a Madrid el 2 por ciento de la inversión del Convenio Ferroviario prevista en los Planes Nacionales, al tiempo que se compromete a pagar los Convenios de Carreteras de 1998 y 2004 y a llevar a cabo un plan de modernización de los puertos.

 


 20 febrer Diari de Mallorca

 Alarma entre los socios del PSOE porque la inversión estatal no llega

A tres semanas de las elecciones el convenio del ferrocarril sigue sin firmarse y el de carreteras no se está aplicando. Más de 1.000 millones en juego.

Años después de que el Govern del Pacto de Progreso inaugurara la línea de ferrocarril entre Inca y Manacor, el nuevo ejecutivo progresista pretende ahora extender este ramal hasta Artà, con un presupuesto cifrado en la propuesta de convenio en 190 millones de euros. Este nuevo tramo ya se pondrá en marcha para trenes eléctricos y el objetivo es que con el tiempo concluya su recorrido en Cala Rajada.


 20 febrer Diari de Mallorca

Pere Rotger. El alcalde de Inca le pide que soterre el tren     

Tras recordar que lleva cuatro legislaturas gobernando en Inca, su alcalde Pere Rotger pidió a Rajoy que cuando gane el 9 de marzo "amplíe" el convenio ferroviario para que el Gobierno "soterre el tren" a su paso por la capital del Raiguer.


23 febrer Diario de Mallorca

La reivindicada ampliación de la línea del tren suma apoyo social 

 El Centre Cultural Ca n´Apol·lònia de Son Carrió acogió el jueves la proyección de El maquinista de la General. Esta nueva sesión lúdico-reivindicativa era promovida por la Plataforma en defensa del tren, dentro del ciclo de cine itinerante sobre el ferrocarril que ya hizo paradas anteriores en Portocolom y Sant Llorenç. En Son Carrió también hubo un refrigerio y una animada charla entre los numerosos asistentes y se recogieron más firmas para reclamar que el tren se extienda desde Manacor hasta Cala Rajada. El Govern asegura que, esta legislatura, al menos debe llegar a Artà.

 


 24 febrer Diario de Mallorca

 Sampol anima a ´romper el bipartidismo y hacer historia´

El político nacionalista criticó que "Zapatero prometa 5.000 millones de euros para la red de cercanías de Madrid, y aquí no nos den ni un triste trenecito". Exigió también la cogestión aeroportuaria y más infraestructuras sanitarias y educativas, que "deje de estar prohibido hablar en nuestra lengua en el Congreso", así como una financiación que termine "con el expolio al que nos somete el Estado, explotándonos como a una mina".