Això que pareix una obvietat a Capdepera, un poble nascut de les tradicions, entre d’altres, pescadores, té un punt de confusió del qual convé parlar.

En primer lloc, trob que fer la simple distinció entre fresc i congelat no és del tot suficient. No és apropiat distingir entre peix fresc i no fresc, la frescor és una qualitat; el peix és més o menys fresc en funció del temps que fa que s'ha tret de la mar i de les condicions que ha suportat des d'aquest moment fins a la venda.

Congelar és afegir un procés que a vegades és necessari, especialment indicat per a la conservació en el temps del producte sense que aquest perdi la condició de comestible massa aviat.

Els amics envegen que jo, com a pescador, menj sempre peix fresc, i jo els dic que quasi sempre el menj congelat. La diferencia és que el congel de fresc, el més fresc possible i net de vísceres, ja que els pescadors quasi sempre aprofitam el peix que no és comercialment adient ‒ restes de caixó, peixos tocats en les maniobres de pesca, etc. ‒ i no sempre és el moment idoni de menjar-lo. Això, amics meus, no és el mateix que menjar peix congelat provinent de “qui sap on” ‒ aigües de dubtosa qualitat com les del mar Bàltic, el delta del Mekong, etc. ‒ , de “qui sap com” ‒ costums higiènics i condicions sanitàries practicats a altres països ‒, o de “qui sap quan” ‒ congelat al mateix moment de la captura o passat un temps, que hagi romput o no la cadena de fred, etc.‒

La confraria de pescadors de Cala Rajada, fent un important esforç per superar els entrebancs que, pareix mentida, això ens ha duit, ha aconseguit obrir, ja fa més o menys un any, un punt de primera venda de peix fresc. Vull dir fresc del dia, de les nostres barques, peix de Cala Rajada, el nostre.

La rebuda per part del consumidor particular ha estat espectacular, es veu que era necessari facilitar a la gent aquest producte tan nostre per a mantenir i millorar, si és possible, la cuina tradicional, aportant la seva especial qualitat i varietat. Peix i llagosta del Canal, gamba i escamarlans de Cala Rajada..., en això ningú no ens fa enveja.

Per altra part, els restauradors del poble, amb cuiners de primeríssima fila, comencen a oferir aquest peix sabent que, difícilment, el poden oferir en altres llocs.

Si des de la confraria contribuïm que Cala Rajada torni a ser el lloc de referència per a menjar peix fresc ja ens donarem per més que satisfets.

Els pescadors de Cala Rajada agraïm i valoram en gran manera l’acollida que ha tingut l’obertura d’aquest punt de primera venda.

Mengem peix.

A Cala Rajada ”HI HA PEIX FRESC”.

 
JOAN MERCANT
Patró Major de la Confraria de Pescadors de Cala Rajada