Comentari climatològic del mes de desembre  de 2011

Durant aquest mes,darrer del any, les pluges tornaren a minvar d’una manera ostensible i alarmant. El dia 2 del mes,  encara en l’influencia d’aquest mes de novembre més pròdig en deixar caure aquesta benedicció de la naturalesa, anotarem els 26,5  l. m2., pluja que significaria la  quantitat més alta del mes  d’un dia,  els 10, 8  l. m2. es lo que plogué, en tres dies,  durant el resta del mes i final d’any, en total 37,3  l. m2.
En quant a les temperatures, i observant el gràfic ja es nota les variacions que es van produir, començant amb una relativa davallada, petita pujada el dia 14, per desprès tornar a baixar motivada pels vent de Tramuntana, petita pujada el dia 22, en poques variants  de les màximes el resta del mes,  més pronunciat dins aquest mateix temps lo que respecta a les mínimes.
La màxima del mes en 17,9 graus el dia 14, vent de Ponent i la mínima de les màximes el dia 19 en 12,5 graus, en vent de Tramuntana.
La mínima del mes correspon als dies 18 i 19  en 9,5 graus, vent de Tramuntana, i la màxima de les mínimes en 15,4 graus, els dies 1 i 2 del mes.



Per lo tant un altre mes pacífic de la nostra comarca, en que únicament les tempestes elèctriques i tronades del capvespre del dia 17, i altre pic, el capvespre del dia de la Esperança, dia 18 son els meteors anotats.
En quant als vents foren relativament normals fins arribar al dia 13, en que entraren vents o de Ponent o de Llebeig en cert intensitat. El Ponent del dia 13 en ràfegues de uns 40 km/ h. i lo mateix el dia 14. Minvà el dia 15, però el dia 16 continuà igualment Llebeig i Ponent altre pic amb els 50 km/h.  A partir del dia 17 se tornà normalitzar amb un temps propi de desembre, amb una petita pujada el dia 29, en vents de Tramuntana de 21 km/h.
Els vents de Tramuntana i Gregal, eren els qui ens portaren  les pluges durant aquest mes.
Dins aquest mes,  el dia 22 a les 5h 30 m., son hores TMG, es  dir d’horari solar, i no els que en han implantat els intel•ligents terrícoles, i que diem hora vella, molt poc utilitzada actualment, però a Capdepera va continuar molts de temps amb aquesta hora vella. També tendíem que dir a la passada  pesseta, la moneda vella, seguint el mateix sentit.
El dia mes sec de desembre, correspon al dia 17, en vents de Ponent i Mestral, en que la humitat es va moure entre el 45 i el 55 %. El més humit, els dies 20 i 21 en que arribaren als 87%.
La pressió atmosfèrica  pròpia d’un mes normal, en molts poques oscil•lacions entre els 778 i  els 790, con més destacables de mínima i màxima.
Si dins aquest mes el de matí perdérem 20 minuts en guanyarem 1 minut a la seva posta, i ja dins el any nou seguirem guanyant claror. Ja sabeu per Sant Antoni una passa de dimoni.