Comentari climatològic del mes de novembre de 2011





per Joan Espiritusanto

  A la fi vingueren les tan ansiejades pluges, que aquests quaranta i més dies de la tardor que ja dúiem, ens havien negat.
   Record i vosaltres també suposo, que al principi d’aquest mes havia determinat acudir a la intercessió divina, perquè amolles un poc d’aigua d’aquest cel tan sec que estaven patint, ja que el sistema terrenal estava col•lapsat. Solament la insinuació anterior va esser suficient perquè el panorama climatològic canvies de cap a peus, i arribà l’aigua, aquest do que la mare  naturalesa  ens proporciona gratuïtament.
   Podem dir, que durant la meitat de dies del mes va ploure i algunes vegades en lloable intensitat, catorze  dies en total per esser més exactes.
   En els primers deu dies del mes, recopilarem 76,4  l. m2. , per un poc menys, els deu dies següents, en 26,5  l.m2. , per deixar al resta del mes en 101 l. m2. fent un total del mes en 203,9  l. m2. Benvinguda sigui.
    Aquestes pluges caigueren molt bé, sense fer mal al terrenys de cultiu,  davant d’una terra tan seca, com se trobava, podia acceptar-la sense cap dificultat.


   Els meteors observats es redueixen a tempestes elèctriques, que es feren presents el capvespre del dia 15, el matí del dia 19, i els dos capvespres dels dies 21 i 28. 
   Els vents sense perdre el seu costum, bufaren de tots els caires. Els més destacables foren el Migjorn del dia 1, en 36 km/h.,  el Xaloc del dia 3 en 65 km/h., el Ponent del dia 4 en 76 k/h. i el Llebeig del dia 6 en 67 k/h. els altres vents dels diferents dies, bufaren menys intensitat.
   Degut a les pluges, la humitat fou destacable durant aquest mes, arribant als 90 %  els dies 6,7 i 21, i els més secs  en 75 % els dies  17, 24 i 25. La humitat entre els 80 i els 90 % era la més freqüent durant el dies d’aquet mes.



   La pressió atmosfèrica es va  anar bellugant-se entre els 766 la mínima i el 788 la màxima.
   El mes de novembre es quan el horari solar fa una grossa escapçada, el dematí perdem 71 minuts de claror, i 62 al capvespre, per poc a poc  apropar-nos als dies més curts de l’any, ja dins els mes següent.