Comunicat del GOB : Canyamel podria duplicar la superfície urbanitzada



El GOB demana més protecció per evitar l’excés de construcció



foto Diari de Mallorca

 La zona de Canyamel (Capdepera) és un indret litoral que s’ha edificat molt intensament les darreres dècades, tan per a usos turístics com residencials. La pressió urbanística dels anys 70 i 80 va ser molt important i va malmetre una part d’aquests zona. A pesar d’això, Canyamel ha conservat paisatges de gran bellesa i atractiu fins a dia d’avui que mereixen ser protegits íntegrament. La Llei d’Espais Naturals de 1991 va protegir la zona més muntanyenca, però 20 anys després d’aquella fita, comprovam que no va ser suficient per aturar els excessos urbanitzadors.
Lamentablement cap de les successives administracions (locals o autonòmiques) han tengut prou valentia per suprimir l’excés de sòl edificable amb l’excusa de les indemnitzacions (com sempre), i avui nous projectes urbanitzadors amenacen aquest indret.



Canyamel duplicarà el seu tamany si s’edifica tot el sector 7.
Actualment el nucli urbà de Canyamel te una extensió urbana d’unes 38 hectàrees, incloent hotels i residències. L’anomenat sector 7 de Canyamel, va ser planificat fa 23 anys i inclou una gran zona no edificada de casi 38 hectàrees. La seva extensió és gairebé la mateixa que el nucli urbà existent i te un tamany superior al casc antic de pobles com Ariany. Tot i que el sector 7 s’ha edificat parcialment amb xalets unifamiliars (1 x cada 2000 metres), aquest sector disposa d’un excés de sòl urbanitzable, que incomprensiblement s’ha mantengut dècades després d’excessos urbanístics al litoral de Capdepera i de Mallorca. Si es permet edificar aquest sector, Canyamel ocuparia 76 hectàrees de territori, gairebé el doble d’ara.




Urbanisme a la carta
Per si no fos suficient aquest excés d’edificació, certs promotors insisteixen en demanar que es retalli la Llei d’Espais Naturals (1991) al seu gust i es modifiqui el Pla Territorial de Mallorca per a poder edificar fins i tot fora del sòl urbà existent. L’excusa és el suposat interès d’una companyia hotelera americana i d’uns inversors àrabs que ningú sap ben bé qui són.
S’ha de recordar que la promotora va començar a edificar un hotel sense llicència dins l’espai protegit annexe al sòl urbà i que aquestes obres van ser paralitzades per ser il·legals.
El GOB lamenta que el Govern del senyor Bauzá i la majoria de l’equip de govern (PSOE-UCAP), amb el batlle al cap davant, donin suport a aquesta iniciativa i a més vulgui premiar uns promotors que iniciaren obres il·legals dins un espai protegit. Fa poques setmanes el president, alguns consellers, el batlle i els promotors es van reunir al Consolat de mar per publicitar aquesta inversió i posar facilitats als urbanitzadors. El GOB lamenta que el govern actual no hagi après dels excessos del passat i critica que la recepta única sigui la continuació del model urbanitzador desfasat. Precisament el que ens ha conduit directes a la crisi econòmica, social i ambiental que vivim.