Resun climatològic del mes d'octubre 2010


per Joan Espiritusanto


















Els dies  de pluges d’aquest mes d’octubre se situaren entre els dies 9 i 18, ambdós inclosos, amb una petita activitat de dos dies a final de mes.
Vàrem tenir 13 dies amb pluja, essent dia 11 el que va  enregistrar  la major quantitat, amb 26,4 l/m2. Qualque dia d’aquests que comptam  com a plujosos, només va registrar una quantitat inapreciable.
Com podeu comprovar, i seguint la costum de dividir al mes en  terços, en el primer es recolliren 8,7  l/m2; en el segon és quan vingueren  les pluges de  valent, arribant a caure 104,1 litres/m2; i en el tercer  s'enregistraren 24 litres/m2. En total se sumà  una quantitat de 136,8  l/m2. Una bona collita per a les nostres cisternes, si és que en tenim a casa. 



Com sempre, els vent bufaren de tots els quadrants, majorment de tramuntana. El dia de major pluja coincidí amb vent de gregal.
Els dies 7 i 8 patírem una forta calitja, que era el preludi  dels dies de pluja que s’apropaven.
El dia 25, damunt les 19 hores, va entrar un vent fort, però no tinc dades sobre la seva intensitat.
Les tempestes elèctriques es comptabilitzaren en els dies 10, 11, 12 i, finalment, el dia 31 a la nit.
Les temperatures enregistrades són ben normals per al mes que corre. Al començament de mes resultaren relativament agradables, per anar disminuint a mesura que avançava la tardor, amb una mica de recuperació a partir del dia 21.



La humitat del mes, com sempre, elevada. Alguns dies passà del 90 %. Pel contrari, la humitat més baixa és la que correspon a dia 25, amb vent de tramuntana, que va baixar fins al 37 %.
La pressió atmosfèrica va oscil·lar entre els 764 del dia 11 i la més alta de 786, els dies 26 i 27.
La particularitat d’aquest mes d’octubre és que va tenir cinc divendres, cinc dissabtes i cinc diumenges. Així  poguérem gaudir de molt de temps de repòs, desprès del llarg estiu.