Image

L’actuació s’emmarca en el conveni entre la Conselleria de Medi Ambient i TUI per a la realització d’accions conjuntes dirigides a la millora mediambiental i la sostenibilitat de les Illes Balears.


   El conseller de Medi Ambient, Miquel Àngel Grimalt, i el president executiu de TUI Deutschland, Volker Böttcher, han plantat avui a la finca d’Albarca (en el municipi d’Artà i inclosa en el Parc Natural de la Península de Llevant) el primer arbre del projecte de reforestació “TUI Bosc”.

   El projecte de reforestació preveu la plantació de 57.600 arbres en una zona concreta de la finca pública d’Albarca, en el Parc Natural de la Península de Llevant. Concretament, es plantaran 28.800 pins i 28.800 ullastres en una extensió total de 48 hectàrees, la qual cosa suposa 1.200 arbres per hectàrea (600 pins i 600 ullastres).

Image

   Per a la reforestació d’aquesta part de la finca d’Albarca s’ha triat el pi (Pinus halepensis) per la densitat del seu brancam i el seu potent sistema d’arrels, que li atorguen un gran valor protector. Així mateix, el pi aporta al sòl una gran quantitat de coberta morta, la qual cosa resulta valuosa com a espècie formadora del sòl i estimuladora de la progressió ecològica.

   També s’ha triat l’ullastre (Olea europaea) per la densitat de la seva estructura aèria i la potència del seu sistema d’arrels. Ambdues característiques confereixen a l’ullastre un valor protector molt alt.

   Els pins seran plantats a les parts més elevades dels costers o comellars, on les condicions del sòl i d’humitat són pitjors, mentre que els ullastres seran col·locats als fons de vall i a les parts més baixes dels costers, indrets més frescos, ombrívols i amb major profunditat de sòl. A la zona dels ullastres també es podran plantar alzines i arbustives. Tots els arbres plantats s’han produït en el viver forestal de Menut, que depèn de la Conselleria de Medi Ambient, i corresponen a espècies pròpies de Mallorca. Tota la zona de plantació serà tancada amb reixeta per protegir-la de l’acció de les cabres. Davant les condicions del medi i el tipus de repoblació que es pretén realitzar, s’ha descartat la possibilitat d’una sembra i s’ha elegit la plantació com a mètode de repoblació.

   El pressupost del projecte és de 663.000 euros, finançats per TUI Deutschland a través de les aportacions dels seus clients. La plantació s’inicia ara i es perllongarà durant els propers mesos.

Image

   Tot i que la finca d'Albarca és al municipi d'Artà hem trobat a faltar qualque representant del nostre municipi.